Literatuurstudie pesticiden

Over parkinson en pesticiden

Literatuurstudie

pesticiden.jpg

Parkinson, pesticiden en een stapel literatuur

De werkgroep met leden uit de patiëntenkamer van de Parkinson Adviesraad en patiëntonderzoekers van de Parkinson Vereniging heeft met de stapel literatuur die zij tot nu toe hebben doorgenomen, een aantal conclusies getrokken die u leest in dit dossier. Deze zijn samengevat, verwoord en geïllustreerd door Marina Noordegraaf.

De twee meest gebruikte pesticiden in Nederland hebben neurotoxische effecten

In reviews die kijken naar de relatie tussen blootstelling aan pesticiden en het voorkomen van parkinson, wordt ook verwezen naar middelen die inmiddels zijn verboden. Maar dan nog moeten we er alert op zijn dat de effecten van blootstelling nog na-ijlen. Mensen die nu parkinson hebben of krijgen, zijn in het verleden mogelijk blootgesteld.

Glyfosaat en Mancozeb

Om te kijken hoe het staat met de neurotoxiciteit van middelen die nog wel in de handel zijn, heeft de werkgroep de wetenschappelijke literatuur voor glyfosaat en mancozeb bekeken. Volgens het CBS waren deze twee pesticiden namelijk de koplopers in Nederland in 2016 (recentere data zijn er nog niet). Mancozeb werd gebruikt op 168000 ha landbouwgrond en glyfosaat op 156000 ha.

Een greep uit de studies die een relatie vonden tussen blootstelling aan glyfosaat of mancozeb en (neuro)toxiciteit leest u in de onderstaande artikelen.

Ga naar het volledige artikel over glyfosaat

Ga naar het volledige artikel over mancozeb

download.png

Download het volledige dossier 'Parkinson, pesticiden en een stapel literatuur'

Ga terug naar het themadossier 'Parkinson en pesticiden'

Terug naar boven