Blog: Zinvol bezig zijn

Blog: Zinvol bezig zijn

13 juni 2022 door Rik Bronkhorst

Zinvol bezig zijn met parkinson, dat kan wel eens moeilijk zijn. Toch is het zinvol om daar uw gedachten eens over te laten gaan. Eventueel bespreek dat eens met iemand die u dierbaar is of met een professional. Zelf pas ik al mijn hele leven mijn werkzaamheden en bezigheden aan. Ik ben dus een ervaringsdeskundige in dat opzicht.

Nu meneer parkinson mijn leven is binnengewandeld en mij fysiek beperkingen heeft opgelegd, want snel moe en zo, ben ik op zoek gegaan naar andere vormen van bezig blijven. Nu schrijf ik graag en gaat mij dat ook gemakkelijk af ondanks mijn haperende brein. Ik schreef vaak met de vulpen, maar nu kan ik mijn eigen handschrift vaak niet meer lezen. Vandaar het toetsenbord aan de computer. Een monsterbord met rooster en grote letters en toetsen. Zo kom ik nog steeds een heel eind. De automatische correctie helpt mij bij het vergeten aan te slaan van letters. Ik wil namelijk nog steeds mijn gedachten snel volgen met intoetsen. Zo kan een hulpmiddel je helpen om toch bezig te blijven.

Ik loop moeizaam, ook vanwege hart- en rugklachten. Maar heb toch Mephisto schoenen gekocht. Die hebben een rits naast veters. Je hoeft de veters niet te gebruiken, eenmaal gestrikt blijft dat zo. Ook draag ik zomers van die kleine sokjes en anders liever geen nylon sokken, die zijn moeilijk aan te krijgen door de stijfheid en het trillen. Zo kunt u zelf verder denken over handiger omgaan met de klachten die meneer Parkinson u toebedeelt.

Ik zag een filmpje op televisie met een intro door dr. Bas Bloem. In dat filmpje kwamen parkinsonpatiënten voorbij die zelf oplossingen hadden bedacht voor hun handicap met lopen bijvoorbeeld. Bijkomende hoopvolle gedachte hierbij is, dat je zelf creatieve oplossingen kunt bedenken die al dan niet tijdelijk je leven veraangenamen. Een ergotherapeut kan hierbij behulpzaam zijn.

Ga eens bij jezelf te rade en deel dat met de vereniging zodat andere patiënten hier misschien ook hun voordeel mee kunnen doen. Zo helpt u uzelf en anderen. We blijven een bijzonder volkje die parkinsonpatiënten.  

Ga terug naar alle blogs en vlogs van Rik Bronkhorst

Reacties

Terug naar boven