Blog: In evenwicht

Blog: In evenwicht

28 juni 2022 door Taco Fortgens

Nuchter gezegd is mijn lichaam één grote chemische fabriek. Als het goed is, functioneren alle ‘’processen” honderd procent en zijn ze precies op elkaar afgestemd. Alleen bij mij als parkinsonpatiënt lopen er een aantal dingen uit de pas. 

Doordat ik van het ene te weinig heb, heb ik van het andere teveel. Ter verduidelijking: Ik heb een tekort aan dopamine, waardoor andere stoffen (neurotransmitters) de overhand krijgen Acetylcholine is er zo één. Hierdoor ontstaat er onbalans in mijn lichaam. De uitdaging is dat evenwicht weer enigszins te herstellen. Ik slik al jarenlang een vaste hoeveelheid medicijnen met af en toe een aanpassing.

Dat niet iedere verandering van geneesmiddel ook meteen een verbetering is, bleek onlangs weer eens. Ik spreek in dit verband trouwens liever over bestrijdingsmiddelen. Van genezen is nog geen sprake. Zie ook mijn boek: "Help! ik tril".

Een van de  gevolgen van “mijn parkinson’’ is dat ik als bijwerking een bijzonder lage bloeddruk heb. Dat was de aanleiding om na al die jaren te stoppen met de dagelijkse hoeveelheid amantadine (symmetrel). Na een afbouwperiode van een aantal weken was het resultaat: een fractie minder lage bloeddruk en een duidelijke verslechtering in lopen, evenwicht bewaren en bewegen in het algemeen. Niet fijn! Je hebt de keuze uit twee kwaden. Vervelende bijkomstigheid is dat je de betreffende medicijnen moet afbouwen, respectievelijk opnieuw moet opbouwen. En dat kost de nodige tijd.

Er is niet één remedie, maar maak een goede afweging tussen de verschillende opties. Als patiënt wil je zoveel mogelijk stabiliteit en zo min mogelijk verstoringen. 

Lees hier meer blogs van Taco Fortgens

Reacties

Terug naar boven