Blog: Wie herkent dit??

Blog: Wie herkent dit??

29 augustus 2022 door Hannie Meijerink

Geleidelijk aan heb ik steeds meer last van mijn buik gekregen. Ik heb regelmatig een heel vervelend vol gevoel in mijn buik. Vooral als ik veel eet, wat ik dus niet meer doe.

Soms voel ik me na het avondeten zo ellendig dat het zweet me uitbreekt en ik alleen nog maar wil liggen. Een etentje buiten de deur is geen pretje meer. Ook heb ik bij vlagen een erg bijtende, metaalachtige smaak in mijn mond. Heel onprettig, het brandt bijna op mijn tong. Ik heb het idee dat ik een bijtende lucht uitadem. Vooral als ik mijn tabletten heb ingenomen komt die vieze smaak/lucht in mijn mond. En als ik veel suiker heb gegeten( roomijsje).

Sinds ik dit heb lijkt het of het langer duurt voordat de levodopa tabletten werken en lijkt het ook wel of ik op de gekste momenten overbeweeglijk ben. Alles gaat een stuk minder. Dat ervaar ik niet alleen zelf, ook familie en vrienden vinden dat ik de laatste maanden achteruit ben gegaan.

Het is inmiddels wel bekend dat bij Parkinson vaak sprake is van een vertraagde maagdarm-lediging. Omdat het voedsel langer dan normaal in de dunne darm blijft, kan je daar een bacteriële overgroei krijgen (SIBO)van bacteriën die daar normaal niet in grote getallen horen te zitten. Bepaalde koolhydraten worden dan minder goed verteerd. Er komt waterstof en methaan vrij, dat via je bloed in je uitademingslucht komt. Dat kan met een ademtest gemeten worden.

Medicijnen als maagzuurremmers kunnen de SIBO nog verergeren, omdat er minder maagzuur wordt afgegeven in de maag, maagzuur dat van belang is voor een goede vertering. De samenstelling van bacterien in de darm ( microbioom) is bij mensen met Parkinson vaak anders dan bij gezonde mensen.

Ik heb zelf het vermoeden dat er bij mij wel eens sprake zou kunnen zijn van zo’n SIBO. Vorige week besprak ik het met mijn neurologe en zij gaat nu voor me uitzoeken waar ik een ademtest kan doen, zodat we kunnen checken of ik inderdaad een SIBO heb.

Ik vraag me af of er mensen zijn die dit herkennen? Wie heeft er wel eens een waterstof en methaan ademtest gehad? Bij wie is SIBO vastgesteld en wat was toen de behandeling? Wie heeft het microbioom van zijn darmen laten onderzoeken en wat heeft dat opgeleverd? Heeft iemand ervaring met orthomoleculaire diëtisten? Ben erg benieuwd naar reacties.

Ga terug naar alle blogs van Hannie Meijerink

Reacties

Terug naar boven