Drie keuzekaarten voor behandelmogelijkheden bij parkinson

Drie keuzekaarten voor behandelmogelijkheden bij parkinson

10 oktober 2022

Er zijn drie keuzekaarten beschikbaar voor de ziekte van Parkinson. De keuzekaarten gaan over drie fasen van de ziekte.

Keuzekaart medicijnen bij beginnende ziekte van Parkinson

De eerste keuzekaart beschrijft de medicijnen die gebruikt worden bij beginnende parkinson. Dit zijn de medicijnen levodopa, dopamine-agonisten, MAO-B-remmers, en, vooral bij jongeren, amantadine en anticholinergica. De keuzekaart geeft onder meer uitleg over de werking van de medicijnen en over welke bijwerkingen kunnen optreden.

Keuzekaart extra medicijnen

De tweede kaart geeft informatie over de medicijnen die iemand met de ziekte van Parkinson er bij kan nemen wanneer de medicijnen van de eerste kaart alleen, niet meer genoeg helpen. Deze kaart beschrijft levodopa, dopamine-agonisten, MAO-B-remmers, COMT-remmers en amantadine. De kaart beschrijft bij welk medicijn het extra medicijn kan worden gebruikt. Ook deze keuzekaart geeft informatie over hoe het medicijn werkt en welke bijwerkingen kunnen optreden.

Keuzekaart extra behandeling

De derde keuzekaart beschrijft de mogelijkheden voor extra behandeling voor wanneer medicatie niet meer voldoende werkt. Deze extra behandelingen noemen we ook wel geavanceerde therapieën. Hiermee bedoelen we apomorfine (prikpen en pomp), levodopapomp en diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS). Op de keuzekaart staat wat deze behandelingen inhouden. De kaart beschrijft hoe de behandelingen werken en welke mogelijke bijwerkingen er zijn.

De keuzekaarten zijn kort en bondig. Ze zijn bedoeld als overzicht om het gesprek aan te gaan tussen arts en patiënt.

De keuzekaarten voor de ziekte van Parkinson

Labels:

Terug naar boven