Keuzekaart extra behandeling bij parkinson

Keuzekaart extra behandeling bij parkinson

10 oktober 2022

De keuzekaart extra behandeling beschrijft de mogelijkheden voor extra behandeling voor wanneer medicatie niet meer voldoende werkt.

Deze extra behandelingen noemen we ook wel geavanceerde therapieën. Hiermee bedoelen we apomorfine (prikpen en pomp), levodopapomp en diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS). Op de keuzekaart staat wat deze behandelingen inhouden. De kaart beschrijft hoe de behandelingen werken en welke mogelijke bijwerkingen er zijn.

Wat is een keuzekaart?

Een keuzekaart is een hulpmiddel voor het gesprek tussen arts en patiënt over de behandelmogelijkheden. Een keuzekaart is een tabel. Boven in de tabel staan de verschillende behandelingen. Per behandeling staan vervolgens in de tabel korte antwoorden op de vragen die leven bij patiënten. Dit geeft inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de behandelingen. Bespreek met uw arts wat voor u belangrijk is. En waarover u nog meer informatie wilt. Dit helpt u en uw arts bij het maken van een gezamenlijke keuze voor een behandeling die bij u past.

Meer informatie over de keuzekaart

De keuzekaart extra behandeling bij de ziekte van Parkinson

Labels:

Terug naar boven