De kracht van creativiteit: doe mee met de 'Art's CAP study'

De kracht van creativiteit: doe mee met de 'Art's CAP study'

6 februari 2024

Ontdek de transformerende kracht van kunst en creatief bezig zijn bij de ziekte van Parkinson! De 'Art CAP study' is een wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen creatieve bezigheden, de aanmaak van dopamine, en welzijn bij mensen met de ziekte van Parkinson. Vanaf 19 februari 2024 beginnen de onderzoekers met de volgende fase van het onderzoek, en ze hebben uw unieke bijdrage nodig.

Door het Art CAP study-onderzoeksteam

Dit is uw kans om deel te nemen aan een 10-weekse kunst- en creativiteit interventie in onze gespecialiseerde kunstpraktijk in Nijmegen. Onder begeleiding van ervaren creatieve docenten ontdekt u nieuwe kunstvormen en ontgrendelt u uw creatieve potentieel. Of u nu al uw creativiteit heeft omarmd of deze nog wilt ontdekken, dit programma biedt de ruimte om te groeien en te verkennen. De kracht van het programma ligt in het samen ontdekken van de kracht van creativiteit.

ART CAP nieuw

Wat zijn de voordelen van creatief bezig zijn?

Niet alleen is het een verrijkende ervaring, maar ons onderzoek toont aan dat creatief bezig zijn positieve effecten heeft op uw welzijn. Het bevordert de aanmaak van natuurlijke dopamine, stimuleert het denkvermogen en creativiteit, en helpt u in het omgaan met de uitdagingen van parkinson.

Wat is het doel van de 'Art CAP study'?  

We onderzoeken specifiek of deelname aan de interventie leidt tot verbetering van het welzijn, vermindering van angstgevoelens, en ondersteuning biedt bij het hanteren van een levensstijl met parkinson.

Wat gaat u precies doen? 

Voor 10 weken gaat u in een groep aan de slag met verschillende kunstvormen in onze wetenschappelijke kunstpraktijk in Nijmegen. Elke week, voor 1.5 tot 2 uur, gaat u op ontdekkingsreis om uw creativiteit te vinden, met de ondersteuning van creatieve docenten. Deelnemers krijgen een reiskostenvergoeding. 

Let op: 

Om de effectiviteit van onze interventie te meten, kan niet iedereen starten met het 10-weken programma. Door toeval wordt u ingedeeld in de interventiegroep of op de wachtlijst. Ook als u op de wachtlijst staat, doet u mee met de metingen en tests. Dit is heel belangrijk om te meten hoe precies onze interventie het welzijn verbetert. Na de metingen nodigen wij u uit om dan deel te nemen aan een online tekencursus, waar u ook een keer per maand samen met creatieve docenten en andere deelnemers uw ervaring deelt.

Wetenschappelijke metingen

Na een eerste gesprek met onze hoofdonderzoeker Blanca Spee, waar u al uw vragen kunt stellen en we uw parkinson-stadium meten, neemt u deel aan 4 testsessies. U vult vragenlijsten in over verschillende aspecten van levenskwaliteit en welzijn, die u ook thuis kunt maken. Verder doet u korte tests om uw flexibel denkvermogen te meten en houden we een kort dagboekje bij over uw motivatie om creatief actief te zijn. Dit alles draagt bij aan ons onderzoek!

Voorwaarden

U heeft de diagnose ziekte van Parkinson en u kunt zelfstandig of met hulp naar onze kunstpraktijk in Nijmegen komen. 

Heeft u interesse?

Neem contact op met onze projectcoördinator Sara Zeggio via sara.zeggio@radboudumc.nl en word deel van dit unieke project. Laat uw creativiteit de vrije loop en draag bij aan de wetenschap!

Labels:

Terug naar boven