Archief

  1. Blog 5: Confrontatie... en doorgaan

    Deze blogpost is onderdeel van een serie blogposts van Tineke Vollebregt over het verloop van haar ziekte: MSA (multipele systeem atrofie). Onderstaand verslag schreef Tineke op 22 december 2023, een maand na de diagnose MSA.

    Toon volledig bericht

  2. Goede start Parkinsonkoor Zutphen

    Ruim twintig  mensen met Parkinson plus een aantal partners/mantelzorgers bezochten op 14 maart jongstleden de aftrap van het Parkinsonkoor in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Marsweg 115-1 te Zutphen.  Dirigent en zangpedagoge Ivette van Laar liet de aanwezigen kennismaken met een toegankelijk en gevarieerd repertoire.

    Toon volledig bericht

  3. Zing mee met het Betuws Pkoor!

    Houdt u van zingen en wilt u dit in een fijne, ontspannen sfeer doen? Dan bent u van harte welkom bij het Betuws Pkoor: Pret, Plezier en Parkinson! 

    Toon volledig bericht

  4. Onbekend maakt onbemind? Een onderzoek naar stigma bij parkinson

    Stigma is een sociaal fenomeen waarbij mensen een negatief label opgeplakt krijgen vanwege een bepaald kenmerk. Het leidt veelal tot vooroordelen, discriminatie en uitsluiting. Bij parkinson dragen symptomen zoals een verstarde gezichtsuitdrukking bij aan stigmatisering. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals schaamte of verlies van eigenwaarde. Britse onderzoekers wilden daarom weten wat de impact van stigma bij parkinson is en hoe deze stigmatisering verminderd kan worden. 

    Toon volledig bericht

  5. Podcast: De geknipte gast met Ernst Daniël Smid

    Zanger Ernst Daniël Smid heeft sinds 2017 Parkinson. In de Geknipte Gast vertelt hij over zijn hersenoperatie waardoor de klachten van de ziekte minder zijn. Maar hij vertelt ook dat zijn wereldje inmiddels erg klein is geworden. Volgens Ernst is dat zijn eigen schuld. Hij verwijt zichzelf dat hij te weinig oog heeft gehad voor mensen om zich heen en te egoïstisch is geweest. Ook geeft hij toe fouten gemaakt te hebben in zijn eerste huwelijk.

    Toon volledig bericht

  6. Hersenletsel vergroot kans op parkinson

    Er bestaat overtuigend bewijs voor een verband tussen traumatisch hersenletsel en de latere ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Maar hoe dit proces precies in zijn werk gaat, blijft onduidelijk. Een duik in de recente wetenschappelijke literatuur leert dat hersenschade een risicofactor vormt voor het ontstaan van parkinson.

    Toon volledig bericht

  7. Promotie Anneke Frankemolle-Gilbert: Advancing patient-specific models of subthalamic deep brain stimulation

    Op dinsdag 1 april 2025 verdedigt Anneke Frankemolle-Gilbert het proefschrift 'Advancing patient-specific models of subthalamic deep brain stimulation' aan de Universiteit Twente.

    Toon volledig bericht

  8. Yoppers Oldenzaal in TV programma Amateurs!

    In het zesdelige programma Amateurs! van TVOost worden vier culturele groepen aan organisaties uit het sociaal domein gekoppeld. Wat gebeurt er als zij samen iets nieuws creëren? Ervaren verenigingsleden gaan de uitdaging aan om met ‘amateurs’ de voorstelling van hun leven te maken! Hierbij zoeken ze bijzondere en spannende samenwerkingen op. Lukt het ze om met elkaar een spetterende uitvoering neer te zetten?

    Toon volledig bericht

  9. Gezocht: Deelnemers aan onderzoek naar besluitvorming en welzijn bij de ziekte van Parkinson

    Bent u 55 jaar of ouder? Gebruikt u dagelijks een smartphone?
    Wilt u vanuit huis bijdragen aan de wetenschap?
    De ziekte van Parkinson heeft een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van patiënten en hun naasten. De ziekte kan hun stemming gedurende de dag veranderen waardoor deelname aan handelingen en activiteiten wordt beperkt. Uw deelname aan dit onderzoek helpt ons een beter inzicht krijgen in het welzijn van mensen met parkinson in vergelijking met mensen zonder parkinson.

    Toon volledig bericht

  10. Blog: De diagnose

    Het is 12 maart 2018. Ik loop binnen bij de neuroloog. Ik heb al een aantal jaren last van een slepend linkerbeen, maar de laatste tijd doet ook mijn linkerhand het niet meer. Mijn hand blijft ‘staan’. Alsof ik hem niet meer met mijn wilskracht kan besturen. En omdat mijn hand blijft staan, laat ik dingen uit mijn handen vallen: de wasmand, een wijnglas, mijn telefoon. Ook doet mijn linkerarm de laatste niet meer mee als ik wandel. Hij blijft willoos langs mijn lichaam hangen.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven