-
Medicijnonderzoek: nieuwe stof ontdekt die Parkinson kan remmen
Een stofje dat bij muizen de ziekte van Parkinson remt, brengt de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte dichterbij. Farmaceutisch onderzoekers van de Universiteit Utrecht testten het middel, dat is gemaakt door een farmaceutisch bedrijf. Hun gezamenlijke bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift FEBS Journal.
-
Proefschrift ‘Monitoring and modulating neuropsychiatric symptoms in Parkinson’s disease and obsessive-compulsive disorder’
Naast de klassieke motorische symptomen, zoals beven, traagheid, spierstijfheid en balansproblemen, hebben veel mensen met parkinson last van cognitieve problemen en neuropsychiatrische symptomen zoals depressie en angst. Tot op heden is er nog veel onduidelijk over de oorzaken van deze cognitieve en stemmingssymptomen.
-
Een atlas van de subcortex voor diepe hersenstimulatie
De subcortex is een gebied diep in de hersenen. Onderdeel hiervan is de “zwarte kern” (substantia nigra), waarvan de beschadiging kenmerkend is voor de ziekte van Parkinson. Diepe hersenstimulatie gebeurt door het plaatsen van elektroden in de daarnaast gelegen subthalame kern.
-
Hoeveel groter is de kans op overlijden voor mensen met de ziekte van Parkinson door Covid-19?
Onderzoekers aan de Universiteit van Iowa onderzochten of het risico op overlijden door Covid-19 groter is bij mensen met de ziekte van Parkinson dan bij een vergelijkbare groep mensen zonder de ziekte van Parkinson.
-
Proefschrift: Analyzing spatial transcriptomics and neuroimaging data in neurodegenerative diseases
Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door eiwitinsluitingen en het verlies van cellen in kwetsbare hersengebieden. Ondanks vele onderzoeken worden de moleculaire mechanismen, die leiden tot de kenmerken van neurodegeneratie, nog steeds niet volledig begrepen.
-
Onderzoeksproject Apomorfine bij parkinsonpatiënten met visuele hallucinaties stopt
In 2016 heeft de Parkinson Vereniging subsidie toegekend aan het project 'Apomorfine bij parkinsonpatiënten met visuele hallucinaties: een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, dubbelblind onderzoek'.
-
ParkSpectief: de resultaten van een kwalitatief onderzoek naar de beleving van de ziekte van Parkinson vanuit het perspectief van de mens met parkinson
In de spreekkamer van de neuroloog ligt de nadruk vaak op de bewegingsklachten die bij de ziekte van Parkinson horen, en de effecten van medicatie die hiervoor voorgeschreven wordt. De beleving van het leven met parkinson gaat echter over méér dan bewegingsklachten en medicatie.
-
Studie naar de meerwaarde van continue bewegingsmetingen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson
Zo’n 20 jaar geleden begonnen enkele Australische onderzoekers aan de ontwikkeling van een draagbaar apparaatje dat de bewegingen van parkinsonpatiënten continue kan registreren en analyseren. Die ontwikkeling was succesvol, zodat er in 2007 een bedrijf is opgericht om het apparaat commercieel beschikbaar te maken.
-
Wetenschappelijke doorbraak magnetische diepe hersenstimulatie
Het is wetenschappers van het Maastricht UMC+ en het Duitse Max Planck Instituut gelukt om via een magnetisch veld hersengebieden te stimuleren bij muizen die werden ingespoten met elektrisch geladen nanodeeltjes.
-
De VESPA-studie: Varenicline, for Excessive Daytime Sleepiness in Parkinson’s Disease
Slaapstoornissen komen veelvuldig voor bij de ziekte van Parkinson, in het bijzonder overmatige slaperigheid overdag (excessive daytime sleepiness: EDS) waar volgens studies tot 50% van alle mensen met parkinson aan lijdt.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 35
- 36
- 37
- ...
- 54
- Volgende pagina