Berichten over Autorijden: basis

  1. Rijden met parkinson

    Heeft u de ziekte van Parkinson? Dan kunt u moeite hebben met bewegen, concentreren of uw geheugen. Dit kan invloed hebben op hoe u rijdt. Het is daarom verstandig uw gezondheidssituatie aan het CBR door te geven. Dit doet u door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR bepaalt daarna of u gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden.

    Toon volledig bericht

  2. Bromfiets rijden zonder gezondheidsverklaring

    Wanneer u naar aanleiding van een rijtest niet meer rijvaardig wordt verklaard, is het nog wel toegestaan om bromfiets te rijden. 

    Toon volledig bericht

  3. Wanneer krijg ik een rijtest?

    Alleen voor groep 1 rijbewijzen (auto-, motor- en T-rijbewijs) en als er een vermoeden is op, voor de rijgeschiktheid, relevante functiestoornissen. Gelukkig zijn die vaak door middel van aanpassingen aan de auto te compenseren en kunt u blijven autorijden. 

    Toon volledig bericht

  4. Wie levert het CBR de informatie?

    Voor de beoordeling van de rijgeschiktheid is altijd een rapport nodig van een neuroloog.

    Toon volledig bericht

  5. Ben ik verplicht te melden dat ik parkinson heb?

    In paragraaf 7.4. van de Regeling eisen geschiktheid 2000 staat dat mensen met functiestoornissen door parkinson alleen geschikt zijn voor een rijbewijs na een positieve rijtest met een deskundige van het CBR.

    Toon volledig bericht

  6. Afgifte nieuw rijbewijs

    Uw gemeente zorgt voor de afgifte van uw nieuwe rijbewijs. Als u jonger bent dan 75 jaar en geen medische indicatie hebt, verstrekt de gemeente u tegen betaling een nieuw rijbewijs na inlevering van één pasfoto en het oude rijbewijs. 

    Toon volledig bericht

  7. Welke vervoerskosten mag ik aftrekken?

    U mag bij ziekte of invaliditeit de volgende uitgaven aftrekken:

    Uitgaven voor vervoer (heen en terug) voor medische hulp. Bijvoorbeeld een afspraak bij een arts of apotheek, of in een ziekenhuis of GGZ-instelling. Bij de berekening van uw werkelijke uitgaven voor vervoer in een kalenderjaar kunt u de volgende kosten meetellen: 

    Toon volledig bericht

  8. Huurauto van de Zonnebloem

    De volledig aangepaste Zonnebloemauto's geven u vrijheid. Onafhankelijk en zelfstandig op pad waar en wanneer u maar wilt. Met een familielid of kennis achter het stuur of een vrijwilliger van de Zonnebloem.

    Toon volledig bericht

  9. Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?

    U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u voldoet aan de voorwaarden. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie (Bron: Rijksoverheid.nl).

    Toon volledig bericht

Terug naar boven