Berichten over Erfelijkheid: nieuws

 1. Het CHDR doet onderzoek naar veranderingen in het GBA1 gen bij de ziekte van Parkinson

  Een verandering in het GBA1 gen is de meest voorkomende risicofactor voor Parkinson. Het CHDR voert een genetisch screeningsonderzoek uit naar GBA1 ter voorbereiding op een nieuwe medicijnstudie.

  Toon volledig bericht

 2. Een onderzoek naar veranderingen in het GBA1 gen bij de ziekte van Parkinson. Helpt u mee?

  Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden doet grootschalig onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Specifiek zoeken wij naar de aanwezigheid van veranderingen (mutaties) in het GBA1 gen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 3. De GREAT-studie: onderzoek naar het medicijn Ambroxol bij mensen met de ziekte van Parkinson

  Tot op heden is er geen behandeling die het ziekteproces in de ziekte van Parkinson kan vertragen en zijn therapieën met name gericht op het bestrijden van de symptomen. Recent is er in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een onderzoek van start gegaan onder leiding van prof. dr. Van Laar, waarmee wij hopen bij te dragen aan de verandering hierin. Er wordt onderzoek gedaan naar het medicijn Ambroxol, dat al decennia voorgeschreven wordt bij vastzittend slijm.

  Toon volledig bericht

 4. Afwijkende gen-expressie bij de ziekte van Parkinson

  Bij de ziekte van Parkinson zijn sommige cellulaire processen vertraagd, en andere juist versneld. Eiwitten spelen een belangrijk rol bij die processen. Nieuw onderzoek heeft veranderingen in de vorming van eiwitten in kaart gebracht.

  Toon volledig bericht

 5. Bijwerkingen van dopamine-therapie geassocieerd met genetische variaties

  VDR is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in veel cellen. Door genetische variaties zijn er mensen met afwijkende vormen van dit eiwit. Sloveens onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde specifieke varianten invloed kunnen hebben op bijwerkingen van dopaminetherapie, zoals toegepast bij de ziekte van Parkinson. 

  Toon volledig bericht

 6. Genetische en klinisch farmacologische onderzoeken naar GBA1-geassocieerde ziekte van Parkinson

  Woensdag 30 maart 2022 verdedigde Jonas den Heijer zijn proefschrift Genetic and clinical pharmacology studies in GBA1-associated Parkinson's Disease aan de Universiteit Leiden. De Nederlandse samenvatting van zijn proefschrift leest u hier.

  Toon volledig bericht

 7. Onderzoek met lama antilichamen kan weg effenen naar nieuwe parkinsonbehandelingen

  Een internationaal team van wetenschappers, geleid door Prof. Wim Versées (VIB / Vrije Universiteit Brussel) en mede gefinancierd door de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF), beschrijft hoe antilichamen afkomstig uit lama’s– ook bekend als Nanobodies® – de effecten blokkeren van mutaties die de ziekte van Parkinson veroorzaken. De aanpak is veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën met minimale bijwerkingen. De resultaten verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

  Toon volledig bericht

 8. ‘Parkinson’s Progression Markers Initiative’: wetenschappelijk onderzoek met als doel het ontstaan en de progressie van de ziekte van Parkinson beter begrijpen

  In het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc in Nijmegen wordt het PPMI onderzoek gehouden. Dit is een grootschalig onderzoek naar de ziekte van Parkinson van de Amerikaanse Michael J. Fox Foundation dat nu internationaal op zoek is naar deelnemers. Zo ook in Nederland. We interviewden James Gibaldi, mededirecteur onderzoekscohorten bij de Michael J. Fox Foundation, alvast over PPMI.

  Toon volledig bericht

 9. Stageverslag: stamcellen en parkinson

  Mijn naam is Bas Evers, ik ben 25 jaar oud en ik zit in de laatste fase van mijn masteropleiding Medical Biology (specialisatie Neurobiology) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na tijdens mijn eerste stage onderzoek naar parkinson gedaan te hebben, heb ik recent ook mijn afstudeeronderzoek over parkinson afgerond.

  Toon volledig bericht

 10. Proefschrift: Analyzing spatial transcriptomics and neuroimaging data in neurodegenerative diseases

  Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door eiwitinsluitingen en het verlies van cellen in kwetsbare hersengebieden. Ondanks vele onderzoeken worden de moleculaire mechanismen, die leiden tot de kenmerken van neurodegeneratie, nog steeds niet volledig begrepen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven