Berichten over Omgevingsfactoren: nieuws

  1. Geen verhoogd risico gevonden op sterfte aan parkinson door luchtverontreiniging

    Wetenschappers hebben een Nederlands cohort van ruim tien miljoen mensen gevolgd, om te onderzoeken of mensen die langdurig worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, een hoger risico hebben op sterfte aan aandoeningen aan het zenuwstelsel. De studie, die werd geleid door wetenschappers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, vond geen verband tussen blootstelling aan luchtverontreiniging en een verhoogd risico op sterfte aan parkinson.

    Toon volledig bericht

  2. Promotie Giada Carta: Onderzoek naar de effecten van chemicaliën op mitochondriën

    Donderdag 1 februari 2024 verdedigt Giada Carta haar proefschrift 'Detection And Characterisation Of Chemical Induced Mitochondrial Perturbations utilising human in vitro models' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  3. Verdachte oplosmiddelen nu bewezen schuldig

    Oplosmiddelen worden voor van alles en nog wat gebruikt. Één daarvan, trichloorethyleen of ook wel “tri”, was al langere tijd verdacht gevaarlijk te zijn voor de gezondheid. Nu is bewezen dat blootstelling hieraan parkinson kan veroorzaken. Hoe is dat bewijs geleverd?

    Toon volledig bericht

  4. Steeds meer mensen met parkinson, ook twintigers en dertigers

    Het aantal patiënten met parkinson in Nederland is in tien jaar tijd met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit een studie van neurologisch onderzoekers van verschillende Nederlandse ziekenhuizen. (Bron: NOS.nl)

    Toon volledig bericht

  5. Luchtvervuiling houdt verband met parkinson

    Eén van de externe oorzaken van de ziekte van Parkinson is milieuvervuiling. Nieuw onderzoek van diverse Europese onderzoekers wijst fijnstof in de buitenlucht aan als mogelijke boosdoener.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven