Berichten over Ontspanning: aanvullende behandeling

  1. Muziektherapie bij de ziekte van Parkinson

    Sinds eind jaren tachtig is een groep van Amerikaanse neurowetenschappers en muziektherapeuten op zoek naar de meest effectieve werking van muziek op de mens. Eén van de belangrijkste bouwstenen van hun onderzoek is dat de meest basale delen van ons hersenstelsel werken op basale pulsen. Deze vertonen grote overeenkomsten met de puls van muziek. Muziek heeft naast puls en ritme nog een belangrijke neurologische eigenschap, het activeert gelijktijdig veel verschillende delen van ons brein.

    Toon volledig bericht

  2. Yoga en parkinson

    Yoga ontstond  in India omstreeks 2.000 jaar voor Christus[i]. Deze discipline is afgestemd op zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Lichaam en geest vormen in dit streven een evenwichtige eenheid. In de yoga-leer ligt eeuwenoud cultureel erfgoed opgeslagen. Het betreft met name richtlijnen hoe (voortdurend) te oefenen met het verbeteren van jezelf. Therapeutische yoga zet deze oefenleer in tegen kwalen zoals stress. Yoga is dan een van de Mind-Body Therapieën.

    Toon volledig bericht

  3. Massagetherapie bij parkinson

    Massage Therapie (MT) is het handmatig bewerken van het zachte weefsel van de patiënt door een therapeut ten behoeve van gezondheid en welzijn. MT bestaat al duizenden jaren. De eerste schriftelijke aantekeningen zijn van omstreeks 2000 jaar VC. MT was bekend in diverse culturen zoals de Chinese, Egyptische, Griekse, Hindoe, Japanse en Romeinse.

    Toon volledig bericht

  4. Dramatherapie en parkinson

    In Nederland werden in de jaren '20 en '30 musici en beeldend kunstenaars ingezet bij de behandeling en begeleiding van patiënten. In eerste instantie dienden de kunstzinnige uitingen van de patiënten voornamelijk psychiatrisch-diagnostische doeleinden. Geleidelijk aan werden de therapeutische elementen in de verschillende expressievormen herkend.

    Toon volledig bericht

  5. Mindfulness en parkinson 

    De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al duizenden jaren met succes wordt beoefend. In het westen is mindfulness onder meer populair geworden door het werk van de Amerikaanse arts en hoogleraar Jon Kabat-Zinn. Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en ontwikkelde op basis hiervan een aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stress-gerelateerde klachten. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven