Berichten over Oorzaak: nieuws

  1. Deelnemers ZONDER parkinson(isme) gezocht voor geuronderzoek

    Bent u 60 jaar of ouder, woont u in Nederland en heeft u geen parkinson(isme) diagnose?

    Ook u kunt een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar de vroegste fase van de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  2. Promotie Hanne Wortel-Geut: Spot the differences – Neuropathological heterogeneity in sporadic and familial Parkinson’s disease and dementia with Lewy bodies

    Op donderdag 18 april 2024 verdedigt Hanne Wortel-Geut haar proefschrift 'Spot the differences – Neuropathological heterogeneity in sporadic and familial Parkinson’s disease and dementia with Lewy bodies' aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

    Toon volledig bericht

  3. Stoelgangstransplantatie biedt hoop voor de ziekte van Parkinson

    Een klinische studie van onderzoekers van de Universiteit Gent toont aan dat stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën de symptomen van de ziekte van Parkinson vermindert.

    Toon volledig bericht

  4. Zwaartekracht-subsidie voor onderzoek naar kwaliteitscontrole van schadelijke eiwitten in cellen

    Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 160,5 miljoen euro. In het kader van het programma Zwaartekracht kunnen zij de komende tien jaar baanbrekend onderzoek doen. Een van de projecten richt zich op het beter begrijpen van de (fouten in) eiwitsystemen in ons lichaam, die kunnen leiden tot ziekten als alzheimer, parkinson, taaislijmziekte en hemofilie.

    Toon volledig bericht

  5. Promotie Martin Johansson: Ziekteprogressie bij de ziekte van Parkinson begrijpen en afremmen

    Op woensdag 20 maart 2024 verdedigt Martin Johansson zijn proefschrift 'Disease progression in Parkinson’s disease: identifying cerebral mechanisms for targeted interventions' aan de Radboud Universiteit.

    Toon volledig bericht

  6. Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering

    Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.

    Toon volledig bericht

  7. Promotie Martyna Grochowska: Zoektocht door de sterren: De rol van astrocyten bij de ziekte van Parkinson en aanverwante aandoeningen

    Vandaag verdedigt Martyna Grochowska haar proefschrift Searching through the stars -  The role of astrocytes in Parkinson’s disease and related disorders aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

    Toon volledig bericht

  8. Is parkinson te stoppen door eiwitvezels te ontrafelen? Anne Wentink zoekt het uit met een Vidi-subsidie van NWO.

    Bij hersenziekten als parkinson en alzheimer klonteren eiwitten samen tot vezels. ‘Chaperonne-eiwitten’ ontrafelen die vezels, maar in de reageerbuis zag biochemicus Anne Wentink dat daarmee ook nieuwe problemen kunnen ontstaan. Ze gaat uitzoeken wat er in cellen gebeurt, om erachter te komen wat een medicijn zou moeten doen.

    Toon volledig bericht

  9. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt?

    Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. De standaardbehandeling is die met levodopa, een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine en de symptomen vermindert, maar de ziekte niet afremt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een aanpak die mogelijk wel een remmende werking heeft, namelijk door ontstekingsprocessen te remmen die optreden bij de ziekte van Parkinson.

    Toon volledig bericht

  10. Bij parkinson meer kans op sommige auto-immuunziekten

    Al langer leven er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Parkinson en auto-immuunziekten, waarbij ons afweersysteem ‘verkeerd’ reageert op prikkels van binnen of buitenaf. Chinese onderzoekers concluderen nu na een uitgebreide metastudie dat dit voor sommige auto-immuunziekten opgaat, maar voor andere niet.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven