Berichten over Voeding: nieuws

  1. Resto VanHarte en Parkinson(isme) Vereniging presenteren Parkinson Kookclub

    Resto VanHarte en de Parkinson(isme) Vereniging slaan met Parkinson Kookclub de handen ineen voor een bijzonder initiatief: verbindende kookworkshops met een gezamenlijk diner, speciaal voor mensen met parkinson(isme) en hun mantelzorgers. Tijdens de Parkinson Kookclub bereiden deelnemers, onder begeleiding van een professionele chef-kok, een gezonde en smakelijke maaltijd. Na het koken schuiven ze samen aan tafel om van elkaars gezelschap en het zelfgemaakte diner te genieten. Het programma draait om wat deelnemers wél kunnen en biedt hen de kans om betekenisvolle sociale contacten op te doen, ervaringen te delen en een ontspannen, gezellige avond te beleven.

    Toon volledig bericht

  2. Darmbacteriën bij parkinson: de ene melkzuurbacterie is de andere niet

    Een pas uitgekomen literatuuronderzoek van het Radboudumc heeft gekeken naar de rol van melkzuurbacteriën in de darm bij de ziekte van Parkinson. Hieruit blijkt dat er melkzuurbacteriën zijn die op een positieve manier in verband kunnen worden met de ziekte (bijvoorbeeld soepeler  bewegen en minder obstipatie), maar ook melkzuurbacteriën die klachten misschien juist kunnen verergeren. In hun artikel beschrijven de onderzoekers welke bacteriën gunstig lijken te zijn, en welke mogelijk juist nadelig.

    Toon volledig bericht

  3. Team van Iris Sommer wint prijs voor beste wetenschapscommunicatie

    Haar onderzoek naar het verband tussen gezonde voeding en hersenaandoeningen heet No Guts No Glory, maar glorie heeft Iris Sommer er nu al mee bereikt. Haar team krijgt de NWO Communication Initiative Award voor de beste wetenschapscommunicatie. ‘Geweldig leuk en een hele eer. Een prachtige beloning voor een echte teamprestatie!’

    Toon volledig bericht

  4. Ontstekingsremmende voeding kan helpen bij hersengezondheid

    De laatste wetenschappelijke inzichten laten zien dat een gezond eetpatroon kan bijdragen aan preventie en behandeling van verschillende hersenziekten waaronder de ziekte van Parkinson. Promovenda Sophie van Zonneveld (Universitair Medisch Centrum Groningen), onder leiding van prof. dr. Iris Sommer en dr. Benno Haarman, onderzoekt momenteel in de ‘No Guts, No Glory’ studie hoe effectief een ontstekingsremmend voedingspatroon is voor het verbeteren van de gezondheid van darm en geest bij verschillende hersenaandoeningen.

    Toon volledig bericht

  5. Parkinson Kookclub: 'Parkinson? Samen koken, samen eten!'

    Actief blijven en plezier beleven door samen te koken en te eten dat kan bij de Parkinson Kookclub: Parkinson? Samen koken, samen eten! in Nootdorp.

    Toon volledig bericht

  6. Promotie Yujia Zhao: Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology

    Op dinsdag 8 oktober 2024 verdedigt Yujia Zhao het proefschrift 'Exposomics to unravel Parkinson’s disease etiology' aan de Universiteit Utrecht.

    Toon volledig bericht

  7. Een heilzaam bakkie

    Regelmatig koffie of thee drinken verkleint de kans op het krijgen van parkinson. Cafeïne speelt hierbij een hoofdrol, maar hoe blijft duister.

    Toon volledig bericht

  8. RIVM: wees voorzichtig met het gebruik van voedingssupplementen met Mucuna pruriens

    In Nederland worden online kruidenpreparaten met zaden van Mucuna pruriens verkocht. Het RIVM onderzocht of deze preparaten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er is over Mucuna pruriens heel weinig openbare wetenschappelijke informatie beschikbaar. Daarom is het niet mogelijk te bepalen wat een veilige dosis is. Wel zijn er aanwijzingen dat Mucuna pruriens negatieve effecten kan hebben op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom adviseert het RIVM om voedingssupplementen die Mucuna pruriens bevatten uit voorzorg niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, of bij lever- of nierproblemen.

    Toon volledig bericht

  9. Natuurlijke gezondheidsproducten voor de ziekte van Parkinson

    Onlangs heeft het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten om parkinsongerelateerde symptomen te verminderen. Onderzoeker Bart Maas schreef voor de Parkinson Vereniging een samenvatting over de bevindingen.

    Toon volledig bericht

  10. Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering

    Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven