Berichten over Voeding: nieuws

 1. Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering

  Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.

  Toon volledig bericht

 2. De rol van koffie, aspirine en roken

  Net als bij veel andere aandoeningen spelen bij de ziekte van Parkinson erfelijke factoren, factoren uit de omgeving, en de interacties tussen die twee, een hoofdrol. Dit geldt zowel voor de kans op het krijgen van de ziekte, als voor de leeftijd waarop dit gebeurt, en het verloop ervan. Onderzoekers uit het Duitse Lübeck bestudeerden de rol van drie veelvoorkomende leefstijlfactoren: koffie drinken, inname van aspirine, en roken, en stelden verschillende relaties met de ernst van parkinsonsymptomen vast.

  Toon volledig bericht

 3. Misleidende publicatie over de waarde van voedingssupplement citicoline als parkinsonmedicijn

  De werkgroep wetenschapsnieuws komt ook artikelen tegen die we bewust niet “vertalen” naar een Nederlandse samenvatting, omdat wij de wetenschappelijke onderbouwing van een studie onvoldoende vinden. Onderstaande studie is een voorbeeld daarvan. Omdat dit een vrij verkrijgbaar voedingssupplement betreft hebben wij besloten de “vertaling” wel te publiceren, maar met de nodige kanttekeningen.

  Toon volledig bericht

 4. Kun je parkinson krijgen van melk?

  Volgens hoogleraar Bas Bloem kan het drinken van veel melk met bestrijdingsmiddelen de kans op het krijgen van de ziekte van parkinson verhogen. Zoals hij al liet zien in zijn college. Krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?

  Toon volledig bericht

 5. Parkinson en koffie

  Heeft koffie drinken een positief of negatief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson? In een onderzoek waar verschillende onderzoeksgroepen aan meededen, kregen 60 patiënten met een diagnose van ZvP sinds 1 tot 8 jaar een capsule met 200 mg caffeïne en 60 vergelijkbare patiënten een capsule met een placebo.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven