Verslag bijeenkomst 2023-05-09: Paramedici Fysiotherapeut en Ergotherapeut

Verslag door Ine Kuijs - de Vaan

Aanwezig: rond 65 personen

Opening door Miriam:

Onderwerp van deze week: Paramedici: Fysiotherapeut en Ergotherapeut

Door Dorien Bekker (fysiotherapeut) en Judith Steinmetz (ergotherapeut)

Dorien is werkzaam bij fysiotherapiepraktijk ‘Achter de blauwe deur’ in Sint-Michielsgestel. Ze vertelt bij welke problemen je naar een fysiotherapeut gaat en wanneer je een beroep zou kunnen doen op een ergotherapeut. Bijvoorbeeld bij tragere en kleinere bewegingen, voor evenwicht en balans of bij freezing gaat u naar de fysiotherapeut. De ergotherapeut bezoekt u als u moeite heeft met de dagelijkse bewegingen, zoals het aankleden, uw handschrift, omdraaien in bed etc.

Een fysio start met het afnemen van een test om een indruk te krijgen van de cliënt. Vaak zijn er ook vragenlijsten en observaties nodig om inzicht te krijgen in de problemen die de cliënt heeft. Op basis hiervan wordt de behandeling bepaald. Dit behandelplan wordt met de cliënt doorgenomen, zodat deze weet wat er gaat gebeuren en waarom. Er kan gewerkt worden aan bijvoorbeeld het evenwicht, de spierkracht en/of conditie. Ook tijdens de behandeling wordt gekeken of bepaalde dingen extra aandacht nodig hebben.
Spierkracht is van belang, omdat er dan minder kans is op achteruitgang.
Heeft u last van bijvoorbeeld freezing, waarbij u het gevoel heeft dat uw voeten aan de grond vastgeplakt zitten, dan worden tips gegeven, waardoor u daar beter mee om kunt gaan.
Ook is verteld dat het beter is om een bepaalde handeling te verdelen in stapjes om te voorkomen dat uw dubbeltaken uitvoert, omdat dat heel lastig is voor mensen die Parkinson(isme) hebben.
Als afsluiting zijn er een paar oefeningen gedaan en daarna mochten vragen worden gesteld.


Na de pauze vertelt Judith  Steinmetz  - ergotherapeut bij Van Neynsel - over ergotherapie. Het doel is om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren tijdens het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

Een ergotherapeut kunt u inschakelen als er beperkingen worden ervaren in het dagelijks handelen. Maar ook als de mantelzorger wil weten hoe je mensen beter kunt ondersteunen en begeleiden bij dagelijks handelingen. Of indien een verwijzer vragen heeft over de veiligheid en zelfstandigheid van handelen.
Er zijn verschillende aandachtsgebieden: zelfverzorging, huishouden, communicatie, werk, hobby/vrije tijd, energieverdeling, mobiliteit, veiligheid etc.
De ergotherapeut richt zich op de cliënt, de mantelzorger en de eventuele thuiszorg.
Na de aanmelding, de kennismaking en de inventarisatie van de hulpvraag wordt er een behandelplan gemaakt. Met elkaar ga je kijken waaraan gewerkt kan worden. Daarna kan de behandeling starten en kan de ergotherapeut adviseren waar nodig. Na een behandelperiode wordt deze afgesloten met een evaluatie en terugkoppeling naar de verwijzer.
Een ergotherapeut zal proberen de dagstructuur en dagbesteding van een cliënt te optimaliseren en stress en tijdsdruk te verminderen. Hierbij zal worden aangegeven op welke manier dat kan en zoeken naar de manier die effectief voor u zal zijn. Ook de 2e sessie werd afgesloten met vragen uit de zaal.

Tips van Dorien en Judith:

  • Op de Parkinsonzorgzoeker is informatie te vinden over zorgverleners die aangesloten zijn.
  • App Parkinson Oefeningen, die u kunt downloaden op uw telefoon. Let op de Nederlandstalige versie!
  • Als u ergens een vraag over heeft, kunt u bij www.parkinsontv.nl op zoek gaan naar dat onderwerp. Er zijn al veel uitzendingen over allerlei onderwerpen gemaakt. Wie weet vindt u daar antwoord op uw vraag.
  • Site: www.samenbeterthuis.nl

« Terug

Locatie

Logo Parkinson_CAFE_300

Cultureel Centrum de Biechten
Vincent van Goghlaan 1
5246 GA Hintham (Rosmalen)

Terug naar boven