Presentatie Annelou Ypeij over Ervaringen van een mantelzorger

Presentatie Annelou Ypeijvrijdag 08 maart 2024

Deze bijeenkomst komt Annelou Ypeij met ons praten over haar jarenlange ervaring als mantelzorger, waarover zij het boek Schudverlamming schreef.

Mantelzorgen voor je geliefde is een intense ervaring. Het zinspreuk ‘parkinson heb je niet alleen’ klopt als een bus. De lezing is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en besteedt aandacht aan de rol van de partner als mantelzorger. Hoe verandert de ziekte van je geliefde je eigen leven? Waar loop je als partner tegen aan? Dat je voor je geliefde zorgt is vanzelfsprekend, maar hoe zorg je voor jezelf? Deze dilemma’s en nog veel meer komen aanbod. Ik heb intensief gemantelzorgd voor mijn man. Op zijn vijftigste kreeg hij een ernstige vorm van parkinson die uiteindelijk uitmondde in dementie. Na hem acht jaar thuis te hebben verzorgd met behulp van een persoonsgebonden budget (PGB) en een team van zorgverleners, moest ik hem tot mijn grote verdriet verhuizen naar een verpleeghuis. Daar overleed hij vier jaar later op 62-jarige leeftijd.

Ik ben 64 jaar, cultureel antropoloog en gepensioneerd als universitair onderzoeker en docent. Over de ziekte van mijn man en mijn rol als zijn verzorger schreef ik de roman Schudverlamming. Een autobiografisch verhaal over liefde en verlies (2022, Uitgeverij Elikser).

zaanstad+schrijfsterzaanstad+schudverlamming

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
presentatie annelou ypeij 3.pdf1,1 MBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Zaandam

Logo Parkinson_CAFE_300

Het Mennistenerf (Arend Dikzaal)
H. Gerhardstraat 77
1502 CC Zaandam

info@parkinsoncafezaanstad.nl

Terug naar boven