Op zoek naar een parkinsonmedicijn

In het voorjaar van 2019 was de tweeluik 'The Trial' van BBC ('Op zoek naar een parkinsonmedicijn') te zien bij de NTR. De werkgroep wetenschapsnieuws geeft antwoord op vragen die deze documentaire kan oproepen en maakte voor u een begrijpelijke samenvatting van de wetenschappelijke publicatie over het betreffende onderzoek.

De documentaire

Een groep vrijwilligers neemt deel aan een uitzonderlijk klinisch onderzoek. Zal dit ertoe leiden dat Parkinson kan worden genezen?

Een op de zestig mensen krijgt de ziekte van Parkinson. Het is na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening en op dit moment nog ongeneeslijk.

Meer over deze documentaire

Vragen en antwoorden

De werkgroep wetenschapsnieuws geeft antwoord op vragen die u mogelijk heeft na het zien van de documentaire 'The Trial' (Op zoek naar een parkinsonmedicijn).

De vragen gaan onder meer over het middel dat werd toegediend, de manier van toediening, wie er deelnamen aan het onderzoek, bijwerkingen en het effect van het toegediende middel GDNF.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Samenvatting van de literatuur

De werkgroep wetenschapsnieuws verzorgde een begrijpelijke samenvatting van het onderzoek dat centraal staat in de documentaire 'The Trial' (Op zoek naar een parkinsonmedicijn).

Met een experimentele behandeling werd een medicijn direct ingespoten in dat deel van de hersenen waar de beschadigde hersencellen zich bevinden. 

Lees hier de volledige samenvatting

GDNF / Bas Bloem Parkinson op Maat

Bas Bloem, hoofdonderzoeker van de Parkinson Op Maat-studie, nam een video op over het onderzoek naar GDNF voor de Parkinson Vraagbaak. De Parkinson Vraagbaak geeft antwoord op vragen over de ziekte van Parkinson van deelnemers aan de Parkinson Op Maat-studie.

Terug naar boven