-
Invloed uitoefenen op het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson(ismen)? Dit is uw kans!
De Parkinson Vereniging laat binnen het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson en parkinsonismen de stem van de leden duidelijk klinken. Zo beïnvloedt de Parkinson Vereniging de richting en de kwaliteit van het onderzoek. De patiëntenkamer van de Parkinson Adviesraad zoekt nieuwe leden om hier aan bij te dragen.
-
Studie naar het effect van atomoxetine op loopstoornissen bij parkinson
Het Radboudumc start een studie naar de werking van atomoxetine als medicijn tegen bevriezen van lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Een multidisciplinair onderzoeksteam, onder leiding van revalidatiearts Jorik Nonnekes, ontvangt hiervoor een subsidie van de Michael J. Fox Foundation van 1,4 miljoen euro.
-
Ontwikkeling van het Nederlands Parkinson Cohort gaat van start
De vier grootste Nederlandse parkinson-cohorten bundelen hun krachten in het Nederlands Parkinson Cohort (NPC). Hiermee ontstaat een waardevolle infrastructuur waarbinnen klinische data en biomaterialen van ruim 1.800 mensen met parkinson voor onderzoekers beschikbaar komt. Dit initiatief versnelt onderzoek naar nieuwe therapieën en draagt bij aan de zoektocht naar ziekte-modificerende behandelingen.
-
“De tandarts werkt nog te veel op een eilandje”
De ziekte van Parkinson heeft grote invloed op de mondgezondheid. Welke klachten exact in de mond kunnen ontstaan bij deze ingewikkelde aandoening is bij lang niet alle tandartsen bekend, laat staan bij veel andere zorgverleners die met parkinsonpatiënten werken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vinden tandartsen en onderzoekers dr. Merel Verhoeff en Karina Pigeaud. “Onze beroepsgroep moet stappen zetten om het belang van de mond binnen de geneeskunde te verduidelijken.”
-
ParkinsonNL als samenwerkingspartner binnen BRAINS
BRAINS is een langlopend, publiek-privaat onderzoeksprogramma dat zich richt op hersenziekte-overstijgende onderzoeken. De samenwerking is opgericht in 2022 door EpilepsieNL, Stichting MS Research, Alzheimer Nederland en de Hersenstichting. ParkinsonNL is sinds september 2024 ook aangesloten als samenwerkingspartner binnen dit initiatief.
-
Minder en meer seks bij parkinson
De ziekte van Parkinson veroorzaakt talloze motorische en niet-motorische klachten, ook op seksueel gebied. Een recente studie laat zien dat diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) een verstoord seksleven vaak verbetert. Een andere recente studie toont de negatieve impact van hyperseksualiteit, een overactief seksleven.
-
Darmbacteriën bij parkinson: de ene melkzuurbacterie is de andere niet
Een pas uitgekomen literatuuronderzoek van het Radboudumc heeft gekeken naar de rol van melkzuurbacteriën in de darm bij de ziekte van Parkinson. Hieruit blijkt dat er melkzuurbacteriën zijn die op een positieve manier in verband kunnen worden met de ziekte (bijvoorbeeld soepeler bewegen en minder obstipatie), maar ook melkzuurbacteriën die klachten misschien juist kunnen verergeren. In hun artikel beschrijven de onderzoekers welke bacteriën gunstig lijken te zijn, en welke mogelijk juist nadelig.
-
TU Delft ontwikkelt 3D-geprinte hersenomgeving die groei neuronen stimuleert
Belangrijke cellen in de hersenen, neuronen, vormen netwerken door signalen met elkaar uit te wisselen, waardoor het brein razendsnel leert en zich aanpast. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een 3D-geprinte hersenachtige omgeving waarin neuronen groeien zoals in echte hersenen. Met piepkleine nanopilaren bootsen ze een zachte, hersenachtige structuur met o.a. extracellulaire matrixvezels in de hersenen na. Dit model biedt nieuwe inzichten in de vorming van neurale netwerken en kan dienen als een tool om dit proces te kunnen veranderen bij neurologische aandoeningen zoals alzheimer, de ziekte van Parkinson en autismespectrumstoornissen.
-
Deelnemers gezocht! Wilt u helpen bij een onderzoek naar obstipatie bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme?
Dit is een vragenlijstonderzoek voor alle mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme, dus zowel met als zonder obstipatie!
U heeft de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Naast motorische problemen komt obstipatie vaak voor, dit betekent dat u moeite kunt hebben met het ontlasten tijdens de toiletgang. Er is nog niet veel bekend over de ernst van de klachten en het zoeken naar hulp hiervoor bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.
-
Weten of je risico loopt op parkinson: voorkeuren en zorgen
We kunnen steeds beter bepalen of iemand risico loopt op de ziekte van Parkinson. Klachten zoals slaapproblemen of reukverlies kunnen bijvoorbeeld voorspellers zijn. Daarnaast ontwikkelen onderzoekers steeds nieuwe methodes om relevante biologische veranderingen in het lichaam vroegtijdig vast te stellen. Een groep internationale onderzoekers vroeg zich daarom af: willen mensen wel weten of ze risico lopen op parkinson en zo ja, hoe willen ze daarover geïnformeerd worden?
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 56
- Volgende pagina