-
Diagnose parkinson bron van stress
Stress, en vooral (te) veel stress, is ongezond – dat wist u al. Maar wat doet de diagnose ‘parkinson’ met je psychisch welzijn? Canadese onderzoekers ontdekten dat vooral de onzekerheid over het beloop van de ziekte na de eerste diagnose veel stress veroorzaakt.
-
Wat zijn Seed Amplification Assays en wat kunnen we ermee bij de ziekte van Parkinson?
De laatste tijd duiken er veel berichten op over nieuwe biomarkers bij de ziekte van Parkinson. Daarbij gaat het vooral over zogenoemde Seed Amplification Assays (SAA). Maar wat is dat precies en waarom is er zoveel belangstelling voor?
-
Biomarkers voor onderscheid tussen de Ziekte van Parkinson en MSA
De Ziekte van Parkinson en Multiple Systems Atrophy (MSA) lijken veel op elkaar. Ze hebben met name één ding gemeen: een verkeerd gevouwen versie van het alfa-synucleïne eiwit (a-syn). De precieze rol van dit eiwit is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk speelt het een rol in het reguleren van dopamine in het brein. Dopamine wordt vooral aangemaakt in de substantia nigra dat zich bevindt in het middelste deel van de hersenen, en dat is ook waar verkeerd gevouwen a-syn zich graag ophoopt. Hoewel MSA en parkinson veel gemeen hebben, verlopen ze klinisch gezien toch anders. Zo heeft MSA vaak een ernstiger ziekteproces en een slechtere prognose. Het is van groot belang om zo vroeg mogelijk de twee aandoeningen te kunnen onderscheiden zodat er eventueel zo snel mogelijk medische maatregelen kunnen plaatsvinden om de progressie van de ziekten te beïnvloeden. Onderzoekers geloven dat het grootste verschil tussen de twee aandoeningen met name zit in de manier waarop de a-syn eiwitten gevouwen zijn.
-
Parkinsondiagnose met netvliesonderzoek
Een recentelijk gepubliceerd onderzoek kan mogelijk van waarde zijn voor het vroegtijdig en op een eenvoudige manier diagnosticeren van de ziekte van Parkinson. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het netvlies van mensen met de ziekte van Parkinson anders reageert op lichtstimuli dan dat van gezonde mensen. Dit zou betekenen dat de diagnose Parkinson gesteld kan worden met behulp van een netvliesonderzoek. (Bron: ICT&Health.nl)
-
Weten of je risico loopt op parkinson: voorkeuren en zorgen
We kunnen steeds beter bepalen of iemand risico loopt op de ziekte van Parkinson. Klachten zoals slaapproblemen of reukverlies kunnen bijvoorbeeld voorspellers zijn. Daarnaast ontwikkelen onderzoekers steeds nieuwe methodes om relevante biologische veranderingen in het lichaam vroegtijdig vast te stellen. Een groep internationale onderzoekers vroeg zich daarom af: willen mensen wel weten of ze risico lopen op parkinson en zo ja, hoe willen ze daarover geïnformeerd worden?
-
Promotie Frederique Hart de Ruijter: More than meets the eye: Brain pathology in the retina
Op donderdag 17 oktober 2024 verdedigt Frederique Hart de Ruijter het proefschrift 'More than meets the eye: Brain pathology in the retina' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
-
De schok van de diagnose ziekte van Parkinson
Hoe wordt het overbrengen van de diagnose ziekte van Parkinson ervaren door patiënten, behandelaars en naasten of mantelzorgers? Dit was het onderwerp van een Franse studie onder 397 patiënten, 192 naasten en mantelzorgers en 120 behandelaars, die met deze situatie geconfronteerd werden.
-
Beter onderzoek dankzij een nieuwe indeling binnen de ziekte van Parkinson
Het is nog steeds lastig om vast te stellen dat iemand de ziekte van Parkinson heeft. Want pas als mensen moeilijk bewegen, wordt gezegd dat ze parkinson hebben en daardoor wachten mensen soms jaren op een juiste diagnose. De symptomen die in het begin voorkomen, zoals traagheid of trillende handen, kunnen ook door een andere ziekte komen. Bovendien worden klachten in de hele vroege fase vaak niet herkend als zijnde signalen van beginnende parkinson, zoals depressie, verstopping, reukverlies en bloeddrukproblemen.
-
Een kunstneus voor de bepaling van parkinsongeuren
De ziekte van Parkinson veroorzaakt veranderingen in de geur van talg (huidsmeer). Een Chinese groep ontwikkelde een nieuw apparaat, een ‘kunstneus’, die stoffen kan bepalen die de geur veroorzaken. Ook gingen ze na in hoeverre de ziekte met deze methode vast te stellen was.
-
Promotie: Beeldvormende technieken en biomarkers voor het onderscheid tussen de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen
Vandaag verdedigt Anouke van Rumund haar proefschrift aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina