Berichten over Nieuws: LBD

  1. Hoe gaat het met mevrouw Van Middelkoop? - Gijs van Middelkoop

    De moeder van Gijs van Middelkoop, een statige vrouw, verloor haar man, haar gezondheid en haar huis. Haar zelfrespect bleef ze echter koesteren. In dit openhartige en bijzonder persoonlijke boek beschrijft de in Zwijndrecht wonende Van Middelkoop zowel dit pijnlijke proces, als ook zijn zoektocht in de absurde wereld van specialisten, thuiszorg en verpleegtehuizen. Ondanks de tragiek van het verhaal schrijft hij, in zijn kenmerkende droogkomische stijl, op een manier die een glimlach oproept.

    Toon volledig bericht

  2. Contactgroep mantelzorgers van mensen met parkinson of Lewy Body Dementie

    Sinds 2019 is de contactgroep actief. Deze is bedoeld voor mantelzorgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug die zorg hebben voor iemand met parkinson en/of Lewy Body. Centraal staat het delen van ervaringen. Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven. Er is een casemanager van Santépartners aanwezig voor vragen. De begeleiding wordt verzorgd door Myrthe Terranea en Ruud Delhaas van Humanitas.

    Toon volledig bericht

  3. GEZOCHT: deelnemers vragenlijststudie over speekselproblemen

    Zou u willen bijdragen aan het verkrijgen van een beter inzicht in de speekselproblematiek bij de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Lees dan vooral verder! Mijn naam is Beau van Dijk en ik ben derdejaars masterstudent tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

    Toon volledig bericht

  4. Gezocht: Deelnemers met dementie met Lewy bodies voor RewinD-LB studie

    Binnenkort gaat bij Brain Research Center de RewinD-LB (EIP21-NFD-504) fase IIB studie van start. Dit onderzoek richt zich op patiënten met dementie met Lewy Bodies. Brain Research Center zoekt hiervoor 20 geschikte deelnemers.

    Toon volledig bericht

  5. De Parkinson Vereniging maakt onderzoek mogelijk naar schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne

    Titel: Detectie van schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne in hersenweefsel van mensen met de ziekte van Parkinson en andere parkinsonismen

    Toon volledig bericht

  6. Proefschrift Genetics of dementia with Lewy bodies

    Dementie met Lewy bodies (DLB) is een vaak voorkomende vorm van dementie. De ziekte wordt gekenmerkt door progressieve achteruitgang van de denkfuncties met hierbij parkinsonisme, een fluctuerend bewustzijn en REM-slaap gedragsstoornissen.

    Toon volledig bericht

  7. Samenvatting MRI-onderzoek van de hersenen bij patiënten met de ziekte van Parkinson

    Laura de Schipper verdedigt op 18 februari 2020 haar proefschrift. De Parkinson Vereniging heeft subsidie verstrekt om het drukken van dit proefschrift mogelijk te maken.

    Toon volledig bericht

  8. Biomarkers in de differentiaal diagnostiek van dementie

    Reesink richt zich in haar proefschrift op merkstoffen van dementie, een zeer veel voorkomende hersenziekte in de samenleving. Een betrouwbare biomarker kan het ziekteproces in een vroeg stadium aantonen en onderscheiden van andere hersenziekten. Haar proefschrift richt zich op biomarkers voor verschillende vormen van dementie; merkstoffen in de hersenvloeistof en in de moleculaire beeldvorming van de hersenen. 

    Toon volledig bericht

  9. De vergeten dementie - Kurt Segers

    'Lewy body dementie' of kortweg 'LBD' is na de ziekte van Alzheimer en herseninfarcten de derde belangrijkste oorzaak van dementie. LBD is dus zeker geen zeldzame ziekte. Toch hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord. Ook artsen die niet gespecialiseerd zijn in de materie kennen de aandoening vaak niet of niet voldoende. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het herkennen van de ziekte.

    Toon volledig bericht

  10. Extrastriatale 123I-FP-CIT binding bij de ziekte van Parkinson, dementie met Lewy lichaampjes en aanverwante ziekten

    Auteur: Merijn Joling

    Ziekten als de ziekte van Parkinson (ZvP), dementie met Lewy lichaampjes (DLB), multisysteem atrofie (MSA) en progressieve supranucleaire paralyse (PSP) worden allen gekenmerkt door een aantal symptomen: langzaam bewegen (bradykinesie), stijfheid (rigiditeit), trillen van een of meerdere ledematen (tremor) en het soms moeilijk rechtop blijven staan (posturele instabiliteit). Deze symptomen worden samen ook wel motorsymptomen genoemd en een combinatie van bradykinesie met een of meer van de andere symptomen heet parkinsonisme. De ziekten met deze symptomen worden aangeduid als parkinsonismen.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven