Berichten over Onderzoek: oproep

1. Doe mee aan een groepsgesprek voor de Hersenstichting

Heeft u parkinson(isme)? En wilt u meedenken over waar de Hersenstichting zich komende jaren voor moet inzetten?

Toon volledig bericht

2. Deelnemers gezocht: stress bij parkinson - mogelijke effecten van een leefstijlinterventie

Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen zonder medicijnen.

Toon volledig bericht

3. Uitnodiging focusgroep voor mantelzorgers over slikproblemen in de langdurige zorg

Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) is bezig met de ontwikkeling van een richtlijn die zorgverleners, cliënten en naasten kan ondersteunen bij slikproblemen in de langdurige zorg.

Toon volledig bericht

4. Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek: Cue X, thuis werken aan het verbeteren van loop- en balansvaardigheden

In dit onderzoek bekijken we de haalbaarheid en het effect van Cue X. Cue X is een nieuw bewegingsprogramma voor augmented-reality brillen.

Toon volledig bericht

5. Denk mee over kansen voor toekomstig onderzoek naar parkinson(isme)

Sinds maart 2021 zet ParkinsonNL zich in om meer onderzoek en innovatie mogelijk te maken naar parkinson(ismen).

6. Vragenlijst voor COI-PD studie: cost-of-illness in Parkinson’s Disease

Graag willen wij u informeren over de COI-PD studie. Dit staat voor cost-of-illness in Parkinson’s Disease, of in het Nederlands: kosten van de ziekte van Parkinson. Dit onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het Zuyderland medisch centrum en de universiteit van Maastricht.

7. Spraakmotorische controle bij de ziekte van Parkinson

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van spraakproblemen, zo praten ze bijvoorbeeld te zacht en kunnen ze zich moeilijk verstaanbaar maken. Maar hoewel we al veel weten over spraakproblemen in de ziekte van Parkinson, weten we nog maar weinig over de oorzaken.

Toon volledig bericht

8. Deelnemers gezocht: DBS-MODE, effectiviteit van diepe hersenstimulatie op motorische klachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en dementie

Op dit moment is diepe hersenstimulatie (‘deep brain stimulation’, DBS) een behandeloptie voor hinderlijke bewegingsklachten bij de ziekte van Parkinson. Uit onderzoek blijkt dat DBS de bewegingsklachten met ongeveer 60% vermindert.

Toon volledig bericht

9. ProPark nu ook in LUMC gestart!

Op 25 juli 2022 is de eerste meting in het LUMC verricht. De inclusie van ProPark loopt nu 1 jaar en er zijn meer dan 200 mensen die deelnemen aan het onderzoek! In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, worden sinds juli 2021 mensen gezien voor ProPark en op locatie AMC sinds december 2021.

Toon volledig bericht

10. Gezocht: mensen met parkinson die thuis in gesprek zijn geweest met een geestelijk verzorger

Voor een onderzoek gefinancierd door ZonMW zijn we op zoek naar mensen die Parkinson hebben en die in het afgelopen jaar thuis contact hebben gehad met een geestelijk verzorger, bijvoorbeeld via een Centrum voor Levensvragen of een huisarts.