Het levenstestament (12 januari 2018)

verslag2.jpg

Geert Schut heet alle aanwezigen van harte welkom in het Zonnehuis te Beekbergen en wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar, we zijn met ongeveer 50 mensen aanwezig.

Het is erg plezierig dat wij in de mooie en ruime zaal van het Zonnehuis terecht kunnen, nu er in Randerode onzekerheid was over de beschikbaarheid van hun grote zaal voor het komende jaar.

Vandaag is onze gast mevrouw Anja Hansma, zij is kandidaat notaris bij notariskantoor De Notarissen van Naam te Apeldoorn. Haar specialisatie is familierecht en erfrecht. Vandaag wil zij ons met name voorlichten over het levenstestament.
Het levenstestament is een document, dat jouw belangen behartigt, als je dat zelf niet meer kunt. Denk bijv. aan zaken op het gebied van huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Het levenstestament kun je dus zien als een middel om de regie in eigen hand te houden.
Het levenstestament regelt bepaalde zaken tijdens je leven, denk aan:
- volmacht
- behandelverbod of -gebod
- euthanasieverklaring
- wensen
Als je zelf niets regelt en je bent niet meer in staat je eigen zaken af te handelen, (je moet bijv. wilsbekwaam zijn om je eigen handtekening te mogen zetten), dan kun je te maken krijgen met:
- mentorschap : medische beslissingen, verzorging e.d.
- onder bewindstelling : financiële belangen
- curator : financiële en medische zaken regelen.
Soms wordt een van deze taken uitgevoerd door een van de kinderen of een ander familielid, soms door een door de kantonrechter aangesteld persoon. De rechter blijft altijd volgen, en er moet elk jaar een overzicht zijn van de financiële transacties.

Volmacht

In een volmacht bepaal je wie er namens jou beslissingen mag nemen, wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent, dit is je vertrouwenspersoon. Deze gevolmachtigde kan al je financiën regelen, m.n. bank- en belastingzaken, maar bijv. ook aan- of verkoop van een huis.
Het is verstandig om een bepaling op te nemen dat er verantwoording wordt afgelegd aan een toezichthouder, dit kan de notaris zijn, maar kan ook iemand binnen de eigen (familie)kring zijn. Een volmacht kan altijd worden herroepen.
Een volmacht eindigt bij overlijden, daarna worden de zaken geregeld via het testament. De lopende zaken worden dan geregeld door de executeur (dit kan dezelfde persoon zijn). Het kan ook de notaris zijn.

Levenstestament

In een levenstestament regel je ook zaken die niet financieel van aard zijn. Denk bijv. aan:
- behandelverbod
- euthanasieverklaring
Deze kunnen ook bij een arts geregeld worden. Euthanasie is aan zeer strikte voorwaarden gebonden,
een arts heeft nooit de plicht om euthanasie uit te voeren. De notaris biedt alleen de mogelijkheid om
het op te nemen in het levenstestament.
Wensen
Bij wensen kun je bijv. denken aan wonen in de buurt van de kinderen, voorkeur/uitsluiting bepaald
tehuis, schenkingen e.d. Een levenstestament wordt geregistreerd bij het Centraal Orgaan Notarissen, en de arts zal hiernaar
informeren bij een noodsituatie.

Kosten levenstestament

De kosten bedragen meestal € 600,- tot € 700,- , incl. de volmacht etc. (denk bijv. aan
euthanasieverklaring).
Voor een levenstestament zonder bovengenoemde extra aanvullingen zijn de kosten ong.
€ 300,- tot € 350,-.
Wel is het handig om levenstestament en testament tegelijkertijd te regelen, veranderen kan altijd. De kosten van een testament staan los van bovengenoemde bedragen. Voor een testament moet je altijd naar de notaris, en alleen belanghebbenden hebben het recht het
testament in te zien.

Pauze

Mevrouw Anja Hansma beantwoordt enkele vragen die betrekking hebben op het aanvaarden van een erfenis. Ga voorzichtig om met een erfenis, je kunt een erfenis op verschillende manieren aanvaarden, maar je kunt een erfenis ook verwerpen. Het is belangrijk om te zeggen dat je altijd beneficiair moet aanvaarden (dit betekent schuldenvrij). Er is ook een vraag over schenkingen. Je kunt denken aan het schenken van:
- geld
- goederen
- verzamelingen
- effecten/obligaties/aandelen
- kwijtschelden van leningen (bijv. aan je kinderen)
- vordering op jezelf (schenking op papier), gaat van je vermogen af, consequentie is dat je een percentage aan je kinderen moet betalen
- huis - niet verstandig, niet doen
Wat kun je totaal schenken in het jaar 2018?
- eigen kind € 5363,-
- ieder ander (bijv. kleinkind, broer, vriend) € 2147,-
- een eenmalige schenking aan eigen kind van ruim € 100.000,- bij een hypotheek of verbouwing
- eenmalig een bedrag van ruim 25 of 53 duizend euro, wederom afhankelijk van de verwantschap, en tussen 8 en 40 jaar oud).

Heb je een testament nodig?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat de langstlevende alles krijgt, kindsdelen worden pas uitgekeerd bij overlijden van de langstlevende partner. Zeker bij bijzondere omstandigheden is het zeer verstandig om een testament te maken (denk bijv. aan stiefkinderen). Geadopteerde kinderen gelden overigens als eigen kinderen.
Er zijn een paar verhelderende brochures verkrijgbaar over het levenstestament, de volmacht en het testament. Deze zijn verkrijgbaar bij de notaris. Kijk voor informatie op info@dnvn.nl of www.denotarissenvannaam.nl.
Hierna dankt voorzitter Geert Schut mevrouw Hansma van harte voor haar heldere uitleg van de complexe zaken, die zij vanmiddag besproken heeft. Als klein blijk van waardering ontvangt zij een doosje handgemaakte bonbons van BonBonSpecials, onze trouwe sponsor! (www.bonbonspecials.nl).
Ons volgende Parkinson Café zal zijn op vrijdag 9 maart. Thilly Kreijkes zal dan het een en ander vertellen en de vele vragen die er altijd zijn, beantwoorden. Daarna is voldoende tijd om gezellig met elkaar te praten.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
180112 Verslag PCA, Het levenstestament.pdf237,6 kBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Apeldoorn

Logo Parkinson_CAFE_RGB

Locatie Parkinsoncafé Apeldoorn:

De Groene Hoven
Koninginnelaan 280 te Apeldoorn

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met telefoonnummer: 06-45 56 64 53.
info@parkinsoncafeapeldoorn.nl

Terug naar boven