12 oktober 2020: De ziekte van Parkinson en stress

verslag2.jpg

Op maandag 12 oktober presenteerde Anouk van der Heide de voorlopige resultaten van het onderzoek 'Het effect van stress op de de ziekte van Parkinson'. Anouk is als onderzoeker verbonden aan het Radboud UMC/Donders-instituut in Nijmegen, werkt samen met Marjan Meinders, Anne Speckens, Bas Bloem en Rick Helmich en sprak voor het eerst voor een publiek bestaande uit mensen met de ziekte van Parkinson.

Heldere uitleg

In dit Nederlandse onderzoek zijn ook de gegevens van 5000 ondervraagde mensen met de ziekte van Parkinson in de Verenigde Staten meegenomen. Na een heldere en beeldende uitleg over het stressproces in het lichaam, richtte de presentatie zich met name op de effecten van stress op de ziekte van Parkinson en de bewezen invloed daarvan op de symptomen zoals slaapproblemen, fijne motoriek, lopen en overbeweeglijkheid. Vooral de tremor blijkt toe te nemen.

Covid-19

De Parkinsonmedicatie is bij toename van stress bij 2/3e van de ondervraagden minder effectief in het verminderen van motorische klachten. Nu Covid19 zich in de samenleving voordoet, is ook de stress die deze pandemie met zich meebrengt, als thema toegevoegd aan de vragenlijsten van de onderzoekers. Ruim 20 tot 40% van de mensen met Parkinson meldt verslechtering/toename van o.a. stijfheid, tremor, lopen/bevriezen, depressieve stemming, fijne motoriek en spraak en communicatie.

Mindfulness

Het blijkt dat symptomen als tremor, slaapproblemen, e.d. bij de deelnemers die regelmatig mindfulness beoefenen afnemen. Tijdens en na afloop van de presentatie ging Anouk in gesprek met de bezoekers van het Parkinsoncafe. Er is vooral veel gesproken over (alternatieve) vormen van ontspanning en ervaringen van de bezoekers met b.v. Qigong, mindfulness, yoga en natuurlijk krachttraining, cardio, boksen en dansen.

Na afloop van haar boeiende en vooral herkenbare presentatie, ontving Anouk van de volle zaal (19 bezoekers op 200 m2) een hartelijk applaus en een bos bloemen.

 

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Apeldoorn

Logo Parkinson_CAFE_RGB

Parkinson Café Apeldoorn maakt tijdelijk gebruik van deze locatie:

Wijkcentrum de Stolp
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Maria Ramon telefoonnummer: 06-45 56 64 53
info@parkinsoncafeapeldoorn.nl

Terug naar boven