Zet beweging in als medicijn(16-04-2019)

Heidi demo.jpgdinsdag 16 april 2019 17:35

Het onderwerp van vandaag is het nut van beweging voor Parkinson patiënten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van LSVT, een methode die specifiek is voor Parkinson patiënten. Dit wordt gepresenteerd en gedemonstreerd door Heidi Brevoort en Kevin Damen van het Parkinson trainingscentrum Driebergen.

We weten allemaal dat bewegen goed is voor een mens en dat geldt zeker voor P-patiënten. Het effect van bewegen is nog groter als de bewegingen specifiek voor P-patiënten zijn. De Amerikaanse methode LSVT is zo’n specifieke aanpak. De gedachte achter LSVT is dat de bewegingen tegengesteld zijn aan de effecten van Parkinson. Parkinson maakt de bewegingen van het lichaam klein: kleine stappen, hoofd gebogen, stem zacht, armen stijf, kans op vallen wordt groter, etc.

LTSV bestaat uit een aantal bewegingen die GROOT zijn, samen te vatten onder de noemer GROOT. Grote stappen, grote benen, grote armen, stem luid en laag, gestrekte hals, etc. Door deze oefeningen te blijven herhalen worden de hersens gestimuleerd de grote bewegingen als standaard aan te nemen, op basi van de zgn plasticiteit van het brein. Dit effect is nog niet wetenschappelijk bewezen maar er zijn vele aanwijzingen dat het werkt. Er wordt veel onderzoek naar gedaan.
Zie de presentatie voor meer uitleg.


Aanpak van de training LSVT BIG
In een intakegesprek worden wensen en behoeften van de cliënt vastgesteld. Waar gaat u op focussen in de training en wat is uw startpunt. De basisbewegingen worden aangeleerd waarna een intensieve training volgt van 4 weken. Vier weken lang iedere week vier groepssessies in het trainingscentrum en de andere dagen van de week oefeningen thuis. Er worden ook functionele (praktische) oefeningen uitgevoerd. Voor de training is niet meer nodig dan een beperkte ruimte, een stoel en desgewenst een paar gewichten van 1 kilo. Na deze vier weken moet u blijven oefenen om het effect te blijven behouden. Dit kan naar keuze thuis en/of in het trainingscentrum minimaal drie keer per week.


LSVT PWR!
Na de LSVT BIG training wordt geoefend met de Power (PWR!) training. Dit is een uitbreiding van de LSVT en bevat ook meer functionele oefeningen zoals hoe sta ik op, hoe pak ik iets uit een (hoog) kastje, hoe voorkom ik vallen, etc.


Boksen
Boksen is een sport die praktisch alle spieren in beweging brengt en ook de spieren GROOT maakt door te strekken en door balanstraining hetgeen de kans op vallen verkleint. Dit kan worden getraind met een boksbal en/of met mensen.


Demonstratie
In de Parkinson café van 16 april hebben Heidi en Keven een aantal oefeningen gedemonstreerd. Daarna werden de deelnemers uitgenodigd dit ook te doen. Met groot enthousiasme werd dit gedaan!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2019-04-16-LSVT-PresentatieHeidi.pptx3,0 MBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentationdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Driebergen

Sparrenheide 1
3971 DA Driebergen

Tijd bijeenkomsten: 14.15 - 16.00 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur

E-mailadres: info@parkinsoncafedriebergen.nl 

Terug naar boven