Psychische klachten bij Parkinson

vrijdag 16 februari 2024

Deze middag, de tweede bijeenkomst in 2024, waren we met ruim 40 bezoekers. Frank en Hedda Visser waren met enkele andere vrijwilligers zoals altijd bijtijds aanwezig om alles weer klaar te zetten en kregen we bij binnenkomst meteen een kopje koffie of thee aangeboden.

Foto1(16-2-2024)

Het onderwerp deze middag: “Psychische klachten bij Parkinson” met gastspreker Petra Willemse. Petra werkte 12 jaar als medisch psycholoog in het Dijklander Ziekenhuis en sinds 2 jaar bij de Zorgcirkel. Petra begint haar betoog met uit te leggen dat wanneer je met de ziekte van Parkinson geconfronteerd wordt, je niet alleen fysiek, lichamelijk met de ziekte geconfronteerd wordt, maar ook mentaal, geestelijk. Tegenwoordig is helaas psychische hulp vragen bij veel mensen taboe. Je wordt al snel voor gek verklaard. Vaak komt dit voort uit onwetendheid. Bij de ziekte van Parkinson denken mensen aan bekende symptomen als trillen, moeilijk lopen/bewegen, ongecontroleerde bewegingen. Men heeft geen idee dat de ziekte ook gevolgen heeft voor je mentale welzijn. Aan wat voor psychische klachten bij de ziekte van Parkinson moeten we dan denken? Allereerst is het moeilijk om te verwerken dat je een chronische progressieve ziekte hebt. Je kunt worstelen met de vraag hoe het nou verder moet, wat kun je verwachten? Waar moet ik me op voorbereiden? En andere vragen waar je ’s nachts wakker van ligt en over kunt piekeren. Misschien schaam je je voor de buitenwereld omdat je je niet “normaal” beweegt. Daarnaast zijn er psychische klachten die bij de ziekte van Parkinson “horen”. En zoals met alle symptomen is het per individu weer anders. Psychische klachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het vertraagde denkvermogen, meer moeite om informatie verwerken, invloed/instellen medicatie, stress, veranderingen in het hersenweefsel. Ook emoties kunnen veranderen, je gezichtsuitdrukkingen, je seksuele leven en lage bloeddruk komen voor. (Op de vraag of dit ook geldt voor verhoogde bloeddruk geeft Petra aan dat dat niet in haar lijstje voorkomt!)

Foto2(16-2-2024)

Dit alles vraagt veel voor degene die de ziekte van Parkinson treft, maar ook voor degenen in zijn/haar naaste omgeving. De meeste bezoekers herkennen dit. Soms vraagt het veel geduld. Het kan bijv. een irritatie worden wanneer je partner niets onderneemt. “Hij zit de hele dag maar op de bank voor zich uit te staren…” Petra legt bij dit voorbeeld uit dat een handeling voor een Parkinsonpatient niet automatisch meer gaat. Het is een meer-stappenplan: bedenken wat je gaat doen, bedenken hoe je het gaat doen, controle over de handeling zelf. Het vraagt veel energie en soms kan het bij een partner overkomen alsof er nergens interesse meer voor is. Het onthouden kan moeilijker worden waardoor iemand bijv de mobiele telefoon niet meer kan bedienen of moeite heeft iets uit te leggen. Soms ontstaat zelfs achterdocht of waanbeelden. Het is goed om hierover te praten. Niet alleen om je gevoel te uiten, maar soms kunnen problemen opgelost worden door medicatie aan te passen. Het is goed om je verdriet, onzekerheid, frustraties en vragen e.d. te uiten. Praat er over! Geef het aan bij je huisarts of neuroloog. In tegenstelling tot de neuroloog die 10 minuten per consult heeft, kan de Parkinsonverpleegkundige een uur met je praten en psychisch ondersteunen. In het Dijklanderziekenhuis is Petra de Bruin als Parkinsonverpleegkundige werkzaam. Meerdere bezoekers bevestigen dat Petra echt naar je luistert en ervaren deze hulp zeer positief. De vraag naar een soort lotgenotengroep kan niet duidelijk beantwoord worden. Eigenlijk is ons Parkinsoncafé een plaats waar je met vragen terecht kan. 

LootjesSymbool

In de pauze trekt Petra de lootjes. Vier bezoekers gaan met leuke prijsjes naar huis

Na de pauze vertelt Petra over stress als psychische klacht bij Parkinsonpatiënten. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals je karakter (ervaar een glas halfvol of half leeg), je opvoeding (niet zeuren, gewoon doorgaan), je levenservaringen e.d. Het is dan goed om te weten hoe je lichaam op stress reageerde toen je gezond was. Dan weet je bijvoorbeeld of je meer transpireert, slechter slaapt of nerveuzer bent dan vroeger. Dan wordt het duidelijker welke stress-uiting bij de ziekte van Parkinson hoort. Het is ook mogelijk dat iemand euforisch op de medicatie reageert. De Dopamine-pillen geven zo een fijn gevoel dat je meer wilt. Een verslaving ligt dan op de loer. Het komt ook voor dat een Parkinsonpatient ineens een soort koopverslaving krijgt of ergens anders fanatiek in wordt.

Foto3 (16-2-2024)

Hoe kom je in kontakt met Petra? Wanneer je naast sporten, ontspanningsoefeningen e.d. psychische ondersteuning wilt, kun je met deze vraag altijd terecht bij je huisarts of neuroloog. Zij kunnen je verwijzen naar bijvoorbeeld de Parkinsonverpleegkundige of de praktijkondersteuner. Petra Willemse is de enige GZ-psycholoog in de regio Purmerend die verbonden is aan het ParkinsonNet. Verwijzingen naar haar gaan altijd via de huisarts. De huisarts is ook degene die als eerste konatkt met haar heeft. Petra zoekt dan naar de juiste manier van hulp. Dit kunnen bijv. logopedie, diëtist, ergotherapeut, Parkinsonverpleegkundige e.d. zijn. Soms behoort contact met Petra zelf ook tot de mogelijkheden. Petra merkt hier bij op dat zij bij de Zorgcirkel in dienst is en niet alle zorgverzekeraars een contract met de Zorgcirkel hebben. Inmiddels slaat de klok half 6 en sluiten we deze indrukwekkende middag af met een dankwoord aan Petra Willemse begeleid door een luid applaus voor haar. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Presentatie PC 12 feb2024 Petra Willemse.pptx223,5 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentationdownload

« Ga terug naar Parkinson Café Purmerend

Logo Parkinson_CAFE_300

Zorgcirkel locatie Novawhere
Zaal Het Binnenhof
Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1
1444 HT Purmerend

E-mail: info@parkinsoncafepurmerend.nl

Facebookpagina Parkinson Café Purmerend
Coördinatoren:

Coördinatoren: Margreet Westra 06-14223409 en Frank Visser 06-53674481

Margreet Westra Coördinator
Frank Visser: Penningmeester
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team

Terug naar boven