soepel met Parkinson dankzij alledaagse bewegingen

240109.4.jpgwoensdag 10 januari 2024

Gewoontegetrouw heeft fysiotherapeut Wilco van Wensveen (Groene Hart Ziekenhuis) ons weer aan het werk gezet

Het was de eerste bijeenkomst van het jaar weer een "beweeglijke bijeenkomst".

Wilco had dit keer veel attributen meegenomen om ons aan het bewegen te krijgen, maar we zijn na zijn inspirerende verhaal en duidelijke voorbeelden van hoe het niet moet, slechts met een handdoek "aan het werk gegaan". De ballen en pilonnen zijn in de doos gebleven. Hij ontkent met kracht de uitspraak die hij vaak hoort: "Heb je Parkinson? Doe maar rustig aan!" we hebben geleerd en ervaren dat dagelijkse bewegingen , die bewust worden gedaan, niet zwaar of inspannend hoeven te zijn om soepel en behendig te blijven. Bijvoorbeeld het bewust afdrogen na de douche. De handdoek achterlangs de rug heen en weer bewegen en niet altijd met dezelfde hand boven en onder vasthouden, maar eens omwisselen!

Leg een handdoek op de grond (een gladde vloer) en maak schaatsbewegingen, waarbij de handdoek vlak op de grond blijft. Dus schuift van links naar rechts. Maak met de voeten korte en in snelheid wisselende schuifbewegingen naar rechts en links. Naar voren en naar achteren.

De aanwezigen waren heel druk en enthousiast in beweging en genoten!  Maar wel een waarschuwing als u dit leest: doe het in eerste instantie in het bijzijn van iemand die u kan helpen en ziet wat u doet! Er moeten geen valpartijen ontstaan!

Het motto is "Kies uw doelen en verdeel uw energie!"

Er zijn allerlei foefjes om goed en beter te bewegen. denkt u dat u iets niet meer kunt? Denk dan aan een sport of activiteit die u vroeger heel goed kon doen! dan weet uw brein vaak nog hoe het moet en komt uw lichaam vanzelf.

Zo kregen we weer vele handige en nuttige tips.

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Reeuwijk

Logo Parkinson_CAFE_300

Dienstencentrum 'De Reehorst' (ingang Dienstencentrum)
Poelruit 12
2811 SX Reewijk

Informatie bij de contactpersoon van Parkinsoncafé Reeuwijk (Groene Hart):

Nel van Doesburg - tel. 0348-6881 38
E-mail: info@parkinsoncafereeuwijk.nl

Terug naar boven