Verslag Parkinson Café “Medicatie en bijwerkingen en geavanceerde therapie” (19 september 2023)

donderdag 19 oktober 2023

Verslag Parkinson Cafe “Medicatie en bijwerkingen en geavanceerde therapie”
0p 19 september 2023
Locatie: Liemerije Droostaete Duiven

Deze bijeenkomst werd druk bezocht door ruim 40 personen. Het was even passen en meten met (rol)stoelen en tafels. De verwachtingen van het publiek waren blijkbaar hoog van de presentatie door Judith van Gaalen. Ze is als neuroloog sinds 2021 werkzaam bij het Ziekenhuis Rijnstate en is gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Foto #1ParkCafe19sept2023Nadat Judith Schuurman, coördinator van Parkinson Cafe Zevenaar, de bezoekers en in het bijzonder de charmante gastspreker welkom had geheten begon zij met haar presentatie.

Het aantal patiënten met de ziekte van Parkinson in NL is momenteel 50.000 en neemt snel toe: ca. 8.000 per jaar! Deze patiënten kunnen in de eerste zeven tot acht jaar na de diagnose met medicatie redelijk worden behandeld. Judith van Gaalen lichtte uitvoerig toe welke medicatie mogelijk is met welke voor- en nadelen. Daarna wordt het steeds moeilijker om de symptomen van Parkinson en de bijwerkingen van medicatie te beheersen. Dan wordt door de neuroloog in samenwerking met de patiënt de medicatie verder aangepast: soort, dosering en inname momenten. De behandeling wordt complexer en kan overwogen worden om een geavanceerde therapie toe te passen: zoals een DBS- operatie of een Duopa- of Apomorfine pomp.Foto#2ParkCafe19sept2023
Na een korte pauze werd dieper ingegaan op de geavanceerde therapieën zoals DBS en welke patiënten hiervoor wel/niet in aanmerking komen.
Diverse bezoekers hadden vragen over de behandelde onderwerpen, die door de spreker deskundig werden beantwoord.
Na deze zeer uitvoerige presentatie over deze complexe behandeling van deze grillige ziekte van Parkinson kreeg de gastspreker een welverdiend applaus en bloemen van Judith Schuurman.

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Zevenaar

Logo Parkinson_CAFE_300

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Liemerije Droostaete
Fuutstraat 52
6921 WJ DUIVEN
Tel: 088-0441999

Stuur een mail naar Parkinson Café Zevenaar

Terug naar boven