Verslag Parkinsoncafé Rotterdam/ Spijkenisse 27 september 2023

woensdag 25 oktober 2023 19:59

Er zijn een 25-tal aanwezigen.

Inleiding:
Mv. J. van der Linden, neuroverpleegkundige, verwelkomt de aanwezigen en licht het programma van de middag toe.
Vandaag is het onderwerp van het Parkinsoncafé “Geavanceerde therapieën voor Parkinsonpatiënten”.

Geavanceerde therapieën worden toegepast wanneer de medicamenteuze behandeling in een gevorderde fase is gekomen. Bij gevorderde fase kan gedacht worden aan de Parkinsonziekte van meer dan 5 á 10 jaar; aantal innames van medicamenten per dag meer dan 5 keer; en het aantal keer in de ‘OFF-fase’ is meer dan 2 keer per dag. Dit alles afgezet tegen de individuele situatie, de ernst van de symptomen en de individuele beleving van de persoon met Parkinson.

Medicijnen:
Mv. van der Linden legt vooreerst nog een keer uit hoe de medicamenten / pillen werken bij de ziekte van Parkinson; o.a. levodopa dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine om het tekort ervan (door het afsterven van hersencellen bij Parkinson) zo goed als mogelijk op te vangen.
Verder geeft Mv. van de Linden een toelichting op overige medicijnen zoals: Dopamine agonisten; de Comt-remmer; en overige medicatie.

Overstap naar geavanceerde therapie:
Een overstap naar een geavanceerde therapie is voor iedereen anders. Het is afhankelijk van hoe de medicijnen al of niet werken, hoe groot de verschijnselen van de Parkinson zijn, hoe groot de verwachte voordelen zijn en welke ook de risico’s zijn; dit alles vraagt om een individuele afweging samen met de neuroloog.

Geavanceerde therapieën
Mv. van der Linden licht achtereenvolgens de gangbare geavanceerde therapieën toe.
Als eerste de apomorfine-prikpen. Deze prikpen werkt vooral goed tegen klachten van hoe u beweegt. U prikt uzelf en maximaal 4 keer per dag.
Indien de prikpen niet (meer) toereikend is komt de apomorfine-pomp of levodopa-pomp om de hoek kijken.
Bij de apomorfine-pomp prikt u elke dag een naaldje onder uw huid; de naald zit met een slangetje vast aan een pompje met apomorfine. U draagt het pompje de hele dag bij u.
Bij de levodopa-pomp krijgt u een operatie; hierbij krijgt u een slangetje aan de buitenkant van uw buik naar de binnenkant van de dunne darm. Door het slangetje krijgt u de levodopa direct in uw dunnen darm. Ook dit pompje draagt u de hele dag bij u.
Deep Brain Stimulaton (DBS)
Bij DBS krijgt u een operatie. Hierbij krijgt u 1 of meer dunne draadjes (elektrodes) in uw hersenen, via kleine gaatjes in uw schedel. Die draadjes zitten vast aan een batterij en sturen een beetje elektrische stroom naar de hersenen.
Om te onderzoeken of DBS een haalbare optie is, of er winst te behalen valt, vindt screening daarvoor plaats in een ziekenhuis in Leiden.

Beantwoorden van vragen en Brochure Geavanceerde therapieën
· In de pauze en na de presentatie worden vragen beantwoord over de medicatie en de toegelichte therapieën.
· Ook wordt n.a.v. de ‘Stepwise-studie’ over bewegen van het Radboud umc, het belang nogmaals aangehaald van bewegen van mensen met Parkinson.
· Tot slot wordt naast de informatie over Parkinson op de ‘Leestafel’, de Brochure “Geavanceerde Therapieën” van de Parkinsonvereniging uitgedeeld.

« Ga terug naar Parkinson Café Rotterdam

Terug naar boven