Pijn bij Parkinson

zaterdag 23 november 2019

Aan de website is toegevoegd de presentatie, die Dr. Oerlemans op 13 november gaf. Het onderstaande verslag geeft een beeld van hoe de presentatie is overgekomen.

De presentatie is een PDF-bestand dat u kunt downloaden en kunt lezen met een PDF-lezer. De ADOBE-PDF-reader is gratis te downloaden via: https://get.adobe.com/nl/reader

Verslag door Sam:

Het onderwerp van het Parkinsoncafé van 13 november (pijn en pijnbestrijding) zorgde ervoor dat het  goed bezocht werd. Dr. Oerlemans, een van de neurologen van het Meander, heeft van pijnbestrijding zijn specialisme gemaakt. Hij gaf de bezoekers een gedegen verhaal waaruit hieronder een aantal saillante punten worden genoemd.

Er is “acute” pijn ( een waarschuwingssignaal, hamer op je duim, afgegeven door intacte zenuwen) en “chronische”pijn (te vergelijken met storing op de radio, wel gekraak ook zonder muziek, afgegeven door aangetaste zenuwen).

Pijn is een ernstig probleem. Ruim 3 miljoen nederlanders hebben last van chronische pijn, waarvoor zij gemiddeld 3 uur per jaar zorg krijgen.

Niet alle parkinson patiënten krijgen pijn maar het komt wel veel voor, met name als spierpijn, gewrichtspijn, verkramping, bewegingsdrang en zenuwpijn.

Als mensen met parkinson ook last krijgen van stemmingswisselingen en depressie, kunnen zij er minder goed mee omgaan en ervaren daardoor meer pijn.

Dopamine is van invloed op de pijndrempel. Dus meer of minder dopamine (medicatie) levert meer of minder pijn op.

Hoe kan pijn bij parkinson behandeld worden? Dr. Oerlemans noemde de volgende aanpakken:

Zonder pillen: Nordic walking, fysiotherapie, massage, dry-needling, laser, diathermie, kinesiotape, voedingssupplementen. Helpt het? – Misschien.

Met pillen (van paracetamol tot opium): Houd  een klokvast schema aan, geef de medicatie de tijd om te gaan werken, liever oraal of met pleisters dan via injecties, houd rekening met bijwerkingen van bijv. opioïden.

Operatief: De zenuw die de pijn doorgeeft wordt doorgesneden.

Psychologisch/psychiatrisch: Je leert beter te functioneren ondanks de pijn.

                                              

De multi-disciplinaire aanpak, die gebruik maakt van meer, of alle, mogelijkheden wordt tegenwoordig beschouwd als de behandeling met de meeste kans op succes. Maar je moet er wel zelf achteraan. Neem je eigen pijn serieus, doe alles wat je zelf kan doen en vraag met nadruk aan je huisarts/specialist/etc om die MULTI-DISCIPLINAIRE AANPAK, ANDERS KRIJG JE HEM NIET.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
PIJN BIJ PARKINSON.pdf1,9 MBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Amersfoort

Terug naar boven