Berichten over Onderzoek: nieuws

 1. Doe mee aan een groepsgesprek voor de Hersenstichting

  Heeft u parkinson(isme)? En wilt u meedenken over waar de Hersenstichting zich komende jaren voor moet inzetten?

  Toon volledig bericht

 2. 3.209.427 euro voor verbeteren kwaliteit van leven

  Naar aanleiding van de subsidieoproep voor praktijkgericht onderzoek van afgelopen voorjaar heeft de Hersenstichting in totaal 3.209.427 euro toegekend. De gehonoreerde onderzoeken dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening. 

  Toon volledig bericht

 3. Zingen in een groep vermindert spraakklachten

  Mensen met parkinson ondervinden soms hinder bij het spreken, en hebben meer moeite met verbale communicatie.

  Toon volledig bericht

 4. Welke alternatieven zijn het best als levodopa niet goed meer werkt?

  De symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen vooral in het eerste stadium van de ziekte goed onderdrukt worden met behulp van levodopa. Na verloop van een aantal jaren wordt dat middel echter minder efficiënt.

  Toon volledig bericht

 5. Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

  Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. 

  Toon volledig bericht

 6. Diagnose op basis van een bloedtest?

  Het is nog steeds een uitdaging om een juiste diagnose te stellen bij mensen die voor het eerst parkinson-achtige klachten hebben. Dit komt omdat het lastig is om de ziekte van Parkinson te onderscheiden van andere ziektes met vergelijkbare klachten.

  Toon volledig bericht

 7. Deelnemers gezocht: stress bij parkinson - mogelijke effecten van een leefstijlinterventie

  Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen zonder medicijnen. 

  Toon volledig bericht

 8. Beter lopen door danslessen – het effect van muziek en dans op de ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel, waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De symptomen die op de voorgrond treden variëren van patiënt tot patiënt, waarbij stoornissen in het bewegingsapparaat het meest voorkomen. Het is nog steeds een uitdaging om bij mensen met parkinson de meest effectieve behandeling te vinden. 

  Toon volledig bericht

 9. Diagnose van de ziekte van Parkinson met iPhone

  De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte in het centraal zenuwstelsel waarbij zenuwcellen langzaam afsterven (“degenereren”). Er bestaan geen meetbare indicatoren voor de ziekte van Parkinson; de diagnose wordt gesteld door een neuroloog op basis van de klinische verschijnselen bij onderzoek in de spreekkamer.

  Toon volledig bericht

 10. Uitnodiging focusgroep voor mantelzorgers over slikproblemen in de langdurige zorg

  Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) is bezig met de ontwikkeling van een richtlijn die zorgverleners, cliënten en naasten kan ondersteunen bij slikproblemen in de langdurige zorg.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven