Berichten over Onderzoek: nieuws

 1. Watch Your Step! Deelnemers gezocht voor onderzoek naar snelle stapbewegingen

  In ons dagelijks leven worden we overladen met visuele prikkels, die een beweging als reactie op de prikkel vereisen. Bijvoorbeeld, bij het plotseling zien van een tak op een looppad, moeten we in staat zijn om heel snel de tak te ontwijken.

  Toon volledig bericht

 2. Oproep aan alle VROUWEN tussen de 21 en 60 jaar in Nederland die leven met de ziekte van Parkinson.

  Doe mee aan ons vragenlijstonderzoek naar vrouw-specifieke problemen, waaronder de invloed van hormonale schommelingen (menstruatie, zwangerschap en de overgang) op de ziekte van Parkinson. 

  Toon volledig bericht

 3. Oproep deelname online vragenlijst: Heeft u meerdere (chronische) aandoeningen?

  We weten inmiddels dat het hebben van meerdere (chronische) aandoeningen, multimorbiditeit of comorbiditeit genoemd, de komende jaren fors gaat toenemen. Uw hulp voor deze online vragenlijst wordt zeer gewaardeerd.

  Toon volledig bericht

 4. Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar het nemen van financiële beslissingen

  Het nemen van financiële beslissingen, zoals tijdens het doen van boodschappen of het sparen voor uw pensioen, is van groot belang in het dagelijks leven. Het nemen van beslissingen is een complex proces en voor sommige mensen kan het nemen van financiële beslissingen lastiger zijn dan voor anderen.

  Toon volledig bericht

 5. Pleidooi voor het betrekken van patiëntonderzoekers in parkinson-onderzoek

  Parkinsononderzoekers Marjan Meinders en Bas Bloem (Radboudumc), en patiëntenvertegenwoordigers Anne Donnelly en Margaret Sheehan (Michael J. Fox Foundation), schreven samen een pleidooi voor het betrekken van patiëntonderzoekers bij parkinsononderzoek. 

  Toon volledig bericht

 6. Bent u mantelzorger voor iemand met parkinson(isme), of kent u een mantelzorger?

  Mantelzorg gaat over de zorg of ondersteuning die mensen vrijwillig bieden aan een familielid, vriend(in) of andere bekende die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke of psychische gezondheidsproblemen of ouderdomsklachten. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd. Het Amsterdam UMC nodigt mantelzorgers uit voor wetenschappelijk onderzoek.

  Toon volledig bericht

 7. Deelnemers gezocht voor de BEWARE studie

  Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen op den duur te maken met zogenoemde on-off schommelingen, waarin zij zich relatief goed voelen (een on-periode) en relatief slecht voelen (een off-periode), die vaak samenhangen met de medicatie.

  Toon volledig bericht

 8. Urineweginfectie bij de ziekte van Parkinson

  Volgens een recent overzichtsartikel is urineweginfectie een veelvoorkomende oorzaak van acute neurologische achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson en een belangrijke oorzaak van delirium, functionele achteruitgang, vallen en ziekenhuisopname. Het artikel zet alles wat hierover bekend is op een rijtje: het optreden van de aandoening, de gevolgen, en maatregelen om urineweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.

  Toon volledig bericht

 9. Visuele klachten van mensen met de ziekte van Parkinson

  Wetenschappelijk onderzoek richt zich in de laatste jaren steeds meer op de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) kunnen hebben met het zien. In de klinische praktijk worden deze visuele problemen echter nog niet altijd herkend.

  Toon volledig bericht

 10. Is twee geneesmiddelen beter dan één?

  Levodopa (L) is de meest frequente behandeling voor de ziekte van Parkinson, maar kan leiden tot zware bijwerkingen, zoals sterke 'ON-OFF'-schommelingen en overbeweeglijkheid. Een alternatief voor L is pramipexol (P), een dopaminereceptoragonist (een chemische stof die werkt door aan de receptor voor dopamine te binden).

  Toon volledig bericht

Terug naar boven