Berichten over Onderzoek: nieuws

1. Gezocht: mensen met parkinson die thuis contact hebben gehad met een geestelijk verzorger

Voor een onderzoek gefinancierd door ZonMW zijn we op zoek naar mensen die Parkinson hebben en die in het afgelopen jaar thuis contact hebben gehad met een geestelijk verzorger, bijvoorbeeld via een Centrum voor Levensvragen of een huisarts.

2. Op korte termijn deelnemers gezocht voor onderzoek over kunst en parkinson

Mijn naam is Blanca Spee. Ik ben onderzoeker in een samenwerkingsproject samen met Bas Bloem in het RadboudUMC. Ik zou u graag uitnodigen voor een studie naar creativiteit en Parkinson en kort informatie geven. De studie voor welke ik u wil uitnodigen is een pilotstudie creatieve activiteit en kunstinterventie.

Toon volledig bericht

3. Literatuurstudie over de toepassing van Diepe Hersenstimulatie voor Progressieve supranucleaire verlamming.

Progressieve supranucleaire verlamming (PSP) is een zeldzame progressieve aandoening, die hersencellen aantast die zorgen voor balans, lopen, bewegen van de ogen, spraak, slikken en denken. PSP is de meest voorkomende vorm van atypisch parkinsonisme, maar is nog steeds een zeldzame hersenziekte. Vijf tot 6 per 100.000 mensen hebben PSP. Ter vergelijking komt de ziekte van Parkinson meer dan 10 keer zo vaak voor.

4. Britse vrouw die parkinson kan ruiken, helpt bij ontwikkeling test

Britse wetenschappers zeggen een test te hebben ontwikkeld waarmee al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld of iemand parkinson heeft. Dat lukte dankzij Joy Milne, een Schotse vrouw die het uitzonderlijke talent heeft dat ze de ziekte kan ruiken. (Bron: RTL Nieuws)

5. Bas Bloem: ‘Sport geeft patiënt het stuur terug’

Het brein van mensen met chronische hersenziekten vaart wel bij sporten. Het geeft ze bovendien een gevoel van controle. Hoogleraar en arts Bas Bloem zet zich dus volop in voor beweging en preventie. (Bron: Dutch Health Hub)

Toon volledig bericht

6. Gezocht: vrijwilligers voor het optimaliseren en uittesten van een nieuwe MRI-techniek

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam doen onderzoek naar kwantitatieve MRI voor een verbeterde diagnose van parkinsonismen. Om deze MRI-techniek te testen zoeken ze nu gezonde vrijwilligers boven de 50, met als doel deze techniek later te gebruiken bij patiënten.

7. Deelnemers gezocht voor de BEWARE studie

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen op den duur te maken met zogenoemde on-off schommelingen, waarin zij zich relatief goed voelen (een on-periode) en relatief slecht voelen (een off-periode), die vaak samenhangen met de medicatie.

8. Manie na diepe hersenstimulatie

De ziekte van Parkinson wordt gewoonlijk behandeld met medicijnen, met name levodopa. In de loop der tijd verandert de behandeling omdat de klachten heviger worden en/of aangepaste medicatie onvoldoende blijkt te werken. In dit stadium wordt vaak diepe hersenstimulatie (“Deep Brain Stimulation” of DBS) toegepast.

9. Parkinson Op Maat Event 2022

Speciaal voor onze deelnemers en geïnteresseerden in deelname aan één van onze studies organiseren wij voor de vierde keer op rij het succesvolle Parkinson Op Maat Event!

Toon volledig bericht

10. Parkinsonrevalidatie in verpleeghuizen: een kwalitatieve verkenning van de ervaringen van patiënten en mantelzorgers

Wereldwijd wordt bij steeds meer mensen de diagnose atypisch parkinsonisme of ziekte van Parkinson gesteld. Bij deze aandoeningen ontstaat regelmatig een plotselinge achteruitgang. Soms is er een duidelijke aanleiding (bijvoorbeeld een ontsteking of een botbreuk), soms ook niet. De gevolgen van de plotse achteruitgang kunnen echter zo ingrijpend zijn dat zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk lijkt.