Berichten over Onderzoek: nieuws

 1. Proefschrift M. van Hooren over stem- en slikproblemen bij parkinson

  Donderdag 7 december verdedigt Michel van Hooren zijn proefschrift getiteld ‘the impact of oropharyngeal dysphagia and dysphonia on health-related quality of life in Parkinson’s Disease’ aan de universiteit van Maastricht.

  Toon volledig bericht

 2. Parkinson wereldwijd nog weinig bekend

  De bekendheid van het grote publiek met de ziekte van Parkinson is beperkt en verschilt per land, maar neemt wel toe. Toch wordt de impact van deze ziekte op het leven van de patiënt nog steeds onderschat. Kennis en begrip bij het publiek kunnen een ruggensteun zijn bij het zo goed mogelijk blijven functioneren binnen de eigen leefgemeenschap, concludeert een recente Noord-Ierse publicatie.

  Toon volledig bericht

 3. ‘Samen strijden voor betere zorg voor Parkinsonpatiënten’

  Irma Scheurink en Paulus Bakx delen hun ervaringen voor wetenschappelijk onderzoek.

  Toon volledig bericht

 4. Spaanse consensus over toepassing van dopamineagonisten

  Een recente Spaanse publicatie doet aanbevelingen voor het gebruik van dopamineagonisten in de praktijk. Er is een grote mate van overeenstemming tussen die Spaanse aanbevelingen en de aanbevelingen in de Nederlandse Richtlijn van de Federatie van Nederlandse Specialisten.

  Toon volledig bericht

 5. Lancering Paramedische Richtlijn Parkinson

  Het is zover! De nieuwe Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning is landelijk beschikbaar. Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beide met dezelfde behandeladviezen, maar passend gemaakt voor de doelgroep.

  Toon volledig bericht

 6. Nieuwe behandeling parkinson laat patiënt weer lopen

  Jarenlang kon hij niet lopen zonder de hele tijd te vallen, en dus durfde parkinsonpatiënt Marc Gauthier (63) uit Bordeaux amper de straat nog op. Maar dat is verleden tijd. Door een speciaal implantaat in zijn rug loopt hij nu zonder problemen zomaar meerdere kilometers.

  Toon volledig bericht

 7. Een onderzoek naar veranderingen in het GBA1 gen bij de ziekte van Parkinson. Helpt u mee?

  Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden doet grootschalig onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Specifiek zoeken wij naar de aanwezigheid van veranderingen (mutaties) in het GBA1 gen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 8. Mijzo start onderzoek naar thuisbegeleiding bij ziekte van Parkinson of Huntington

  Hoe kunnen mensen met de ziekte van Parkinson of Huntington het beste thuis begeleid worden, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen? Deze vraag staat centraal tijdens een wetenschappelijke studie die Mijzo samen met andere partijen in het najaar van 2023 start. Een project dat mogelijk wordt gemaakt met steun van de Hersenstichting.

  Toon volledig bericht

 9. Zeevruchten veelbelovend als toekomstig parkinsonmedicijn

  Over de rol van stoffen uit het zeeleven bij het ontstaan en beloop van de ziekte van Parkinson is maar weinig bekend. Een recente overzichtsstudie laat zien dat bestanddelen uit diverse zeedieren veel beloven als basis voor een mogelijk toekomstig medicijn.

  Toon volledig bericht

 10. DBS verbetert de slaapkwaliteit bij de ziekte van Parkinson

  Slaapstoornissen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson. Diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus (STN-DBS) is een steeds meer toegepaste ingreep, die ervoor zorgt dat de hersengebieden die de bewegingen aansturen continu worden gestimuleerd. Daardoor worden ook schommelingen van de dopaminegehalten (ON en OFF perioden) voorkomen.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven