Berichten over Onderzoek: nieuws

 1. Klinische revalidatie in Punt voor Parkinson stelt definitieve verpleeghuisopname uit

  Er is onderzocht of een kortdurend zes-weeks revalidatieprogramma in Punt voor Parkinson Groningen, verpleeghuisopname kan uitstellen in de gevorderde fase van de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 2. Doe mee met een project om meer te leren over onderzoek naar parkinson

  Radboud Universiteit en Radboud UMC werken mee in een Europees project met als doel om geselecteerde kandidaten de unieke kans te geven om meer te gaan begrijpen over het ontwikkelde en lopende onderzoek voor de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 3. Eerste symposium ProPark-onderzoek 30 juni!

  Op vrijdagmiddag 30 juni 2023 organiseert het ProPark-onderzoeksteam met trots hun allereerste symposium. Dit symposium is bedoeld voor alle deelnemers en geïnteresseerden in het ProPark-onderzoek, dat zich richt op de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 4. Bewegen helpt, maar hoe?

  Het staat vast dat bewegen helpt enkele typische parkinsonklachten, zoals tremor, stijfheid, balansproblemen en traagheid, te verminderen. Bewegen dus, maar hoe?

  Toon volledig bericht

 5. Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt?

  Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. De standaardbehandeling is die met levodopa, een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine en de symptomen vermindert, maar de ziekte niet afremt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een aanpak die mogelijk wel een remmende werking heeft, namelijk door ontstekingsprocessen te remmen die optreden bij de ziekte van Parkinson.

  Toon volledig bericht

 6. World Parkinson Coalition Award voor Marina Noordegraaf

  In 2016 werden voor de eerste maal de 'World Parkinson Coalition Awards' uitgereikt. Deze zijn bedoeld om mensen in de wereld te eren die impact hebben of hadden op het leven van mensen met de ziekte van Parkinson in de wetenschappelijk, klinische zorg of belangenbehartiging. In 2019 zijn er twee afzonderlijke onderscheidingen aan toegevoegd. Eén ter ere van een speciale dienstverlening aan de parkinsongemeenschap en één voor behandeling van mensen met parkinson, allemaal ter bevordering van het begrip voor de ziekte.  

  Toon volledig bericht

 7. Belangrijke vooruitgang in vroege diagnostiek van de ziekte van Parkinson

  De diagnose parkinson wordt vaak pas laat gesteld, vanwege de afwezigheid van meetbare veranderingen. Ofschoon er nog geen behandelingen zijn die de ziekte kunnen stoppen, is een vroege diagnose toch waardevol omdat het onzekerheid voor de patiënt weg kan nemen.

  Toon volledig bericht

 8. Blaasontsteking draagt bij tot neurologische aandoening MSA

  Onderzoek van KU Leuven en Van Andel Research Institute toont aan dat na een ontsteking van de urineblaas er een verhoogde kans is om meervoudige systeem atrofie (MSA) te ontwikkelen. 

  Toon volledig bericht

 9. Oproep: Ervaringen in de mondzorg

  Wij zijn tweedejaars tandheelkunde masterstudenten aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat de mondzorg bij mensen met de ziekte van Parkinson slechter is dan bij gezonde leeftijdsgenoten, willen wij graag met u in gesprek gaan om te achterhalen welke ervaringen u heeft op dit gebied.

  Toon volledig bericht

 10. Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson

  Een poos geleden heeft u gelezen over de ‘Trillende sokken voor mensen met de ziekte van Parkinson’. In dit onderzoek werd het effect onderzocht van tactiele cueing, door middel van de trillende sokken, op bevriezen van lopen. De resultaten zijn bekend.

  Toon volledig bericht

Terug naar boven