-
Vidi-beurs voor Jorik Nonnekes voor onderzoek naar loopproblemen bij parkinson
Jorik Nonnekes heeft van NWO een Vidi-beurs ontvangen voor parkinson-onderzoek.
-
Patiëntenparticipatie in onderzoek: weten wat er écht toe doet
Patiënten een stem geven: in de spreekkamer, de politiek, bij zorgverzekeraars én in het nieuws. Dat is de inzet van Patiëntenfederatie Nederland, die ruim 200 patiëntenorganisaties vertegenwoordigt. Via het referentenpanel praten patiënten ook mee over onderzoeksprojecten. Volgens Laura Diepeveen levert dat betere studieresultaten op.
-
Onderzoeker Anton Steen ontdekte onverwacht een belangrijke eiwitfunctie
‘Huh, dat is raar', dacht celbioloog Anton Steen toen hij op een zaterdagochtend in coronatijd een regulier experiment op het lab deed. Hij zag namelijk het tegenovergestelde van wat hij verwachtte. Dus deed hij het nog een keer. Maar het resultaat bleef gelijk. Toen realiseerde hij zich: dit zou wel eens belangrijk kunnen zijn.
-
Teleurstellend onderzoeksresultaat: diabetesmedicijn exenatide remt parkinson niet
Onderzoekers hebben aan de deelnemers van de Exenatide-PD3 studie, een fase 3 klinisch onderzoek van diabetesmedicijn exenatide bij parkinson, laten weten dat ze geen remmend effect van het middel hebben gevonden.
-
Resultaten onderzoek naar aangepast gamen
Onderzoekers van Klimmendaal, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Radboudumc Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar de ervaringen van aangepast gamen. De Parkinson Vereniging heeft een oproep gedaan om hiervoor een vragenlijst in te vullen. Inmiddels zijn de resultaten bekend.
-
De schok van de diagnose ziekte van Parkinson
Hoe wordt het overbrengen van de diagnose ziekte van Parkinson ervaren door patiënten, behandelaars en naasten of mantelzorgers? Dit was het onderwerp van een Franse studie onder 397 patiënten, 192 naasten en mantelzorgers en 120 behandelaars, die met deze situatie geconfronteerd werden.
-
Poeptransplantatie (nog) niet succesvol
Het overbrengen van ontlasting van gezonde personen naar mensen met de ziekte van Parkinson vormt een nieuwe behandelmethode, met een nog ongewisse uitkomst: de eerste resultaten spreken elkaar tegen.
-
Adaptieve DBS: positieve resultaten van nieuw soort stimulatie
Wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine publiceerde maandag een artikel van een Amerikaanse onderzoeksgroep over de positieve resultaten van een nieuwe vorm van diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation: DBS).
-
Heeft stimulatie van de nervus vagus effect op de symptomen bij de ziekte van Parkinson?
In het kwalitatief hoog aangeschreven tijdschrift “Frontiers in Aging Neuroscience” verscheen recent een artikel over een mogelijk nieuwe behandelmethode: de stimulatie van de nervus vagus. De nervus vagus innerveert delen van het hoofd – net als de andere hersenzenuwen – maar loopt ook naar de borst- en buikholte, waar hij zich in de ingewanden vertakt. De zenuw helpt ons om adequaat te reageren in stressvolle en gevaarlijke situaties en speelt een belangrijke rol bij de informatie-uitwisseling tussen de darmen en de hersenen.
-
Een heilzaam bakkie
Regelmatig koffie of thee drinken verkleint de kans op het krijgen van parkinson. Cafeïne speelt hierbij een hoofdrol, maar hoe blijft duister.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 48
- Volgende pagina