Jong & Parkinson

Parkinson is voor niemand een fijne diagnose en hoe iedereen dit ervaart, is van veel persoonlijke omstandigheden afhankelijk: van leeftijd, levensfase, alleen of samen, wel of geen kinderen die nog thuis wonen of al de deur uit zijn, nog werkzaam of niet. Mensen die voor hun vijftigste levensjaar de diagnose parkinson hebben gekregen, worden wereldwijd Yoppers genoemd (Young Onset Parkinson).

Andere vragen en behoeften

Wanneer je op jonge leeftijd de diagnose parkinson krijgt, loop tegen andere dingen aan dan mensen die iets ouder zijn. Je bent bijvoorbeeld nog aan het werk, je hebt nog thuiswonende kinderen en je mogelijkheden lichamelijk en/of cognitief worden steeds beperkter, wat dan? Een antwoord op deze vraag of dé oplossing is er niet. Maar het kan helpen te weten dat je niet de enige bent, wanneer je een vraag kunt stellen of elkaar online kunt opzoeken in de online community. 

Ga naar de online community

Teaser subsidie 2021.jpg

Parkinson en werk

In deze werkgroep zitten ervaringsdeskundigen op het gebied van Personeelszaken, arbeidsrecht en het aanvragen van een uitkering. Hoe pas je werkzaamheden aan je mogelijkheden, wanneer weet je dat je moet stoppen en wat dan, welke financiële gevolgen heeft dat? Veel informatie leest u in het informatiedossier dat de werkgroep samenstelde. Allemaal vragen waar geen algemeen antwoord op te geven is dus kun je bij hen vragen stellen over jouw situatie. Voor vragen kunt u een mail sturen o.v.v. 'Helpdesk Parkinson(isme) en werk'.

Stuur een mail

Projectgroep yoppers

In deze projectgroep zitten ervaringsdeskundigen die wat langer met parkinson onderweg zijn, zelf kinderen hebben en de meeste van je twijfels, frustraties, vragen en problemen herkennen. Aan kinderen uitleggen wat er aan de hand is, waarom jij niet meer zo snel reageert of zo slecht loopt, kan lastig zijn. Kinderen bij alle medische perikelen betrekken, is te belastend. Maar ze overal buiten laten, is ook niet goed. De projectgroep is net nieuw dus er liggen er nog veel onderwerpen om informatie en ervaring bij te zoeken. Voor vragen kunt u een mail sturen o.v.v. 'Yoppers'.

Stuur een mail

Bijeenkomsten

De Parkinson Vereniging heeft speciaal voor Yoppers eigen bijeenkomsten en workshops. Er worden voor jongere mensen met parkinson ook 'Yopper Grand Cafés' gehouden waar je anderen kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen. Verder willen we als Yoppers-projectgroep kijken of er spontane kleinschalige ontmoetingen kunnen georganiseerd worden, zoals een picknick in een park, samen sporten, een koffieochtend bij iemand thuis of een creatieve cursus. Suggesties? Laat het weten in een mail o.v.v. 'Yoppers'.

Stuur een mail

Agenda yoppersactiviteiten

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Berichten en aankondigingen voor yoppers

Video's over jong zijn & parkinson hebben

Jong & parkinson

Kinderen en parkinson

Het verhaal van Karin

Relatie en parkinson

Jong en parkinson in coronatijd

WhatsApp-groep voor jongeren

Uit de brainstormsessies die zijn gehouden met jonge mensen met parkinson kwam de wens naar voren om kinderen van mensen met parkinson elkaar op laagdrempelige wijze, digitaal te kunnen laten ontmoeten. Daarom hebben we speciaal voor hen een WhatsApp-groep in het leven geroepen! Hierin kunnen zij tips en ervaringen met elkaar uitwisselen. Wil je lid worden van deze WhatsApp-groep? Stuur dan een appje naar: 06-25 47 00 28.

Yopperkids

Misschien heeft je vader of moeder de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme, of iemand anders die je kent. Wil je hier meer over weten, dan ben je bij ons op de goede plek! Wil je meer weten over parkinson? Of wil je misschien je spreekbeurt hierover houden? Lees dan meer op onze yopperkidspagina.

Ga naar de yopperkidspagina

Blog van een yopper

Aftermovies evenementen

Express yourself

Moving on

Terug naar boven