Verslag Parkinsoncafé Rotterdam/ Spijkenisse 28 februari 2024

dinsdag 02 april 2024 20:17

Parkinson versus Parkinsonisme.

Op 28 februari ’24 was het onderwerp in het P-café Rotterdam e.o. “Parkinson versus Parkinsonismen”

Elvira van Alphen, klinisch geriater bij Spijkenisse Medisch Centrum en het Maasstadziekenhuis gaf een inspirerende toelichting over het onderwerp,

Er ware een 35-tal aanwezigen.

Officieel is de term ‘Parkinsonismen’ een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die lijken op de ziekte Parkinson; maar ze zijn toch anders. Parkinsonismen veroorzaken vergelijkbare klachten als Parkinson. Het verschil is onderwerp van toelichting deze middag.

Elvira opent met een aantal casussen en een toelichting op het verschil en gelijkenissen tussen Parkinson en Vasculaire Parkinson; deze laatste ontstaat door herseninfarcten en chronische doorbloedingsstoornissen diep in de hersenen.

Vervolgens wordt een ‘Gestandaardiseerde Parkinsonschaal’ toegelicht. Deze bestaat uit maar liefst 31 aandachtverschijnselen verdeeld over 3 gebieden, t.w.: 1) geestestoestand, gedrag en stemming; 2) activiteiten dagelijks leven; voor zowel ‘on’ als ‘off’ ; en 3) motorisch onderzoek. Deze schaal is een hulpmiddel om een beeld te krijgen over de mate waarin verschijnselen zich voordoen en om verschijnselen ten opzichte van elkaar te kunnen duiden en onderscheiden .

Volgende toelichting van Elvira ging over de verschillende vormen en verschijnselen van dementie.

Dementie is a) de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken (met uitval op minimum twee domeinen); b) er is sprake van interferentie in het dagelijks leven (samen- of tegenwerking van verschillende verschijnselen) en c) er is sprake van cel verval.

Parkinsondementie, Vasculaire dementie en Lewy body dementie worden toegelicht met hun kern symptomen, ondersteunende symptomen, hun verschillen, risicofactoren, met hun toekomst en beloop en de behandeling en ondersteuning bij dementie.

Het was weer een leerzame middag!

------------------

« Ga terug naar Parkinson Café Rotterdam

Logo Parkinson_CAFE_300

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

E-mail: info@parkinsoncaferotterdam.nl

 

Terug naar boven