Afsluiting seizoen

Vier vur Brabant-q.jpgdonderdag 04 juli 2019 09:57

Cor Swanenberg (voormalig leraar Engels en Duits) treedt op alis schrijver, verteller en zanger. Hij groeide op in Rosmalen en schreef een aantal boeken over Brabant. Aanvankelijk waren dat boeken in het Nederlands, zoals Van Hemels Licht en Hellevuur dat zijn herdruk kreeg in de recent verschenen Tenblakke trilogie. Geleidelijk aan ging Swanenberg meer in en over het dialect van zijn streek schrijven, omdat hij wilde laten zien hoe bloemrijk de Brabantse taal is.

Met zijn vrouw Nelleke de Laat maakte hij de lp De Platte Plaot van Nilluzze en Nèllekes in 1979. Met zoon Jos maakte hij later het Meierijse woordenboek Eige grèij, de Brabantse grammatica Op goei gevuul en het Brabantse spreekwoordenboek Bij wijze van Spreuken. 

Recentelijk verschenen het tweetalige Nou houdoe dan, de humorbundel Streek & Taol Oost-Brabant, De Kroniek van Aaderode en zijn memoires Met de kont in de boter.
Swanenberg stelt al meer dan dertig jaar de Brabantse Spreukenkalender samen. Onder het pseudoniem Klaas van Bètte/Bèt van Klaasse realiseert hij met zijn wederhelft wekelijks een dialect column voor De Brug. Swanenberg werd in 1995 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur, hij kreeg in 1997 de Ad de Laat prijs en in 2007 ontving hij samen met zijn oudste zoon Jos de Vergulde Klomp, de dialectprijs van de provincie, en in 2016 werd hij onderscheiden met de Brabant Bokaal.

Met zijn vaste accordeonist Henk Verhagen uit Den Dungen trekt Cor al jaren door de provincie. Henk (oprichter van volksdansgroep Brabants Bont en de Dungense Liedertafel) is de opvolger van wijlen Jo van Heeswijk, met wie Cor twaalf jaar een duo vormde. Met beide accordeonisten maakte Swanenberg een aantal cd’s met Brabants liedjes en conference. De voorstelling Humor op z’n Brabants is een mengeling van liedjes, vertellingen en samenspraak in Brabants dialect (voor meer informatie). 


Al met al een leuke bijeenkomst met veel herkenbare zaken. Tijdens de pauze was er voor ieder een lekker ijsje - een leuke afsluiting van het seizoen. De klankbord groep wenst u een prettige vakantie om in September samen het eerste lustrum van ons Parkinson Cafe te vieren.Oproep: de klankbord groep is dringend op zoek naar vrijwilligers: zou u mee willen helpen met de organisatie van deze bijeenkomsten? We kunnen uw hulp goed gebruiken. Hebt u belangstelling neem dan contact  op met een van onze medewerkers of stuur een mail naar info@parkinsoncafezeeland.nl
« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Zeeland

Zalencentrum Het Witte Huis 
Reekseweg 7
5411 RB Zeeland

info@parkinsoncafezeeland.nl


facebookpagina voor de regio Oss - Uden - Veghel

Terug naar boven