Mondzorg en Parkinson

MondzorgProblemen.PNGdinsdag 26 november 2019 10:09

Het thema van deze bijeenkomst is Mondzorg en Parkinson. De lezing wordt verzorgd door Marjolein van Stiphout.

De bijeenkomst wordt geopend door Marlies Meuling. Na de mededelingen van huishoudelijke aard geeft Marlies een korte introductie van de spreekster, Marjolein van Stiphout. Marjolein heeft zich gespecialiseerd in mondzorg voor mensen met een beperking. Daarvoor heeft ze de Marcel van Grunsvenprijs ontvangen, een tweejaarlijkse prijs voor bijdragen op het gebied van mensen met een beperking in de mondzorg.

In eerste instantie werd een overzicht gegeven over de diverse mondproblemen: de tanden zelf, de ondersteunende weefsels (tandvlees, kaakbot), de slijmvliezen en functionele problemen (kauwen, spreken, etc.). In de presentatie werden de diverse aspecten van deze problemen toegelicht met bijzondere aandacht voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ook zaken rond kunstgebitten kwamen aan de orde.

Na problemen met tanden werd ook besproken wat voor bijzondere aspecten de mondzorg met zich meebrengt: tanden poetsen, een tremor, stijfheid, etc. Ook problemen met poetsen als men 'Off' is.

Er is geen eenvoudige recept om alle mondzorg problemen te verhelpen. Wel zijn er tips: elektrische tandenborstel, per keer een deel van het gebit poetsen (als het poetsen teveel tijd gaat kosten), mondspoeling en speciale aandacht bij aftes of blaasjes. Voor mondspoeling wordt geadviseerd de mildere varianten te kiezen.

Voor sommige problemen kan het verstandig zijn om een dietiste, psycholoog of logopedist te raadplegen. Overleg met de Parkinson verpleegkundige is een goede eerste stap.

De tandarts speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Soms kan het beter zijn om meer maar kortere controles uit te voeren. Poetsinstructie voor patient en verzorger en inschakelen van de mondhygieniste kan helpen. Tijdig problemen aan het licht brengen kan er voor zorgen dat de behandeling eenvoudiger is en minder tijd in de stoel bij de tandarts nodig is.

De lezing werd goed ontvangen: vragen werden duidelijk beantwoord of er werd aangegeven waar meer informatie te vinden is. Al met al de moeite waard. Voor wie geinteresseerd is kan op de site van de Parkinson vereniging nog een artikel over dit onderwerp vinden (noot: dit is het onderzoek dat door Marjolein tijdens de presentatie kort werd besproken).

Referenties

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Slides Mond Zorg.pdf928,9 kBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Zeeland

Logo Parkinson_CAFE_300

Zalencentrum Het Witte Huis 
Reekseweg 7
5411 RB Zeeland

info@parkinsoncafezeeland.nl


facebookpagina voor de regio Oss - Uden - Veghel

Terug naar boven