Diepe hersenstimulatie voor de bewegingsklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en klachten van het denken (DBS-MODE studie)

Diepe hersenstimulatie voor de bewegingsklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en klachten van het denken (DBS-MODE studie)

28 februari 2024

Onderzoekers in het Amsterdam UMC zijn gestart met de DBS-MODE studie. In deze studie onderzoeken zij of DBS een veilige en werkzame behandeling is voor de bewegingsklachten bij mensen met parkinson en klachten van het denken en geheugen.

Door Vibuthi Sisodia

Op dit moment is diepe hersenstimulatie (‘deep brain stimulation’, DBS) een behandeloptie voor hinderlijke bewegingsklachten bij de ziekte van Parkinson. DBS werd tot nu toe niet gebruikt bij mensen met parkinson die ook klachten van het denken en geheugen hebben, omdat werd gedacht dat het denkvermogen dan verder zouden verslechteren. Gegevens van nieuwe studies wekken deze indruk echter niet. Aangezien DBS bij de ziekte van Parkinson erg werkzaam is, zijn wij in het Amsterdam UMC gestart met de DBS-MODE studie. In deze studie onderzoeken wij of DBS een veilige en werkzame behandeling is voor de bewegingsklachten bij mensen met parkinson en klachten van het denken en geheugen. We zijn inmiddels gestart met de werving van deelnemers en er doen al 13 deelnemers mee. Het streven is om in totaal 44 deelnemers te includeren.

Heeft u interesse? Vraag dan uw behandelend neuroloog u te verwijzen naar de polikliniek Neurologie van Amsterdam UMC – locatie AMC in het kader van de DBS-MODE studie.

Voor meer informatie over de DBS-MODE studie kunt u mailen naar parkinson@amsterdamumc.nl.

Lees de oproep voor de DBS-MODE studie

Labels:

Terug naar boven