Archief

  1. Promotie Júlia Aragonès Pedrola: FibrilPaint as a novel tool to unravel the molecular mechanism of neurodegenerative diseases

    Op vrijdag 27 juni 2025 verdedigt Júlia Aragonès Pedrola het proefschrift 'FibrilPaint as a novel tool to unravel the molecular mechanism of neurodegenerative diseases' aan de Universiteit Utrecht.

    Toon volledig bericht

  2. Groot vervolgonderzoek aangekondigd naar prasinezumab bij mensen met de ziekte van Parkinson

    Onderzoekers testen een nieuw medicijn dat mogelijk het verloop van de ziekte van Parkinson kan vertragen. Het gaat om prasinezumab, een experimenteel middel dat zich richt op het eiwit alfa-synucleïne. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Farmaceut Roche heeft op 16 juni 2025 aangekondigd dat er een fase 3-onderzoek van start gaat.

    Toon volledig bericht

  3. The Kickstarter for researchers is now available in English

    Patient and client involvement enhances the relevance and quality of scientific research. By thinking about participation early on, and involving patients as soon as possible, you increase the impact of your research project. The Kickstarter supports this process: a practical tool filled with tips, examples, and insights to help shape effective collaboration with patients and clients.

    Toon volledig bericht

  4. Entacapon en het microbioom: een onverwachte bijwerking door ijzertekort in de dikke darm

    Dat medicijnen de darmflora beïnvloeden, is inmiddels goed bekend. Ook entacapon, een veelgebruikt middel bij de ziekte van Parkinson, blijkt hierin geen uitzondering. Entacapon verlengt de werking van levodopa: het remt het enzym COMT, verantwoordelijk voor de afbraak van levodopa. Entacapon wordt vaak ingezet in een later stadium van de ziekte, wanneer levodopa/carbidopa alleen niet meer voldoende effect heeft.

    Toon volledig bericht

  5. Blog: Opgeven is geen optie!

    Na ons bezoek voor een second opinion en de daarop volgende diagnose en geduldige uitleg van Dr. Bas Bloem en diens collega gingen we weer richting huis. En één ding was meteen duidelijk, Meneer Parkinson laat zich niet meer wegsturen.  Dan komt ook meteen de vraag, valt er met zo’n ongenode gast te leven? Ja, dat kan. Maar mensenlief dat het zoveel overhoop gooit dat zag ik op die dag in het Radboud nog niet direct aankomen.

    Toon volledig bericht

  6. Het creatieve brein bij de ziekte van Parkinson: kan kunst de geneeskunde helpen?

    Waarom ontdekken sommige mensen met parkinson ineens een passie voor schilderen, beeldhouwen of muziek componeren? Blanca Spee, neurowetenschapper aan het Radboudumc en verbonden aan het Donders Instituut, ging op zoek naar een antwoord op deze verrassende vraag.

    Toon volledig bericht

  7. Parkinson Vereniging bij de Rechtspraak: bezwaar tegen de verlengde toelating van middelen Bayer

    Op 18 juni zat de Parkinson Vereniging op de publieke tribune in het Paleis van Justitie. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) behandelde namelijk het bezwaar dat de Parkinson Vereniging samen met PAN Nederland en Stichting Tegengif tegen het Ctgb had ingediend over de verlengde toelating van bepaalde pesticiden van Bayer waar glyfosaat in zit.

    Toon volledig bericht

  8. Blog 10: Leuke dingen!

    Deze blogpost is onderdeel van een serie blogposts van Tineke Vollebregt over het verloop van haar ziekte: MSA (multipele systeem atrofie). Onderstaand verslag schreef Tineke een half jaar na de diagnose.

    Toon volledig bericht

  9. Promotie Mehmet Tönge: Complications in deep brain stimulation surgery: avoidance and management

    Op dinsdag 17 juni 2025 verdedigt Mehmet Tönge het proefschrift 'Complications in deep brain stimulation surgery: avoidance and management' aan de Universiteit Maastricht.

    Toon volledig bericht

  10. Reactie Parkinson Alliantie op onderzoek verband tussen glyfosaat en kanker

    Een grootschalig internationaal onderzoek laat een statistisch significant verband zien tussen glyfosaat en kanker. Het onderzoek wordt als baanbrekend gezien en stelt het omstreden middel glyfosaat (Roundup) opnieuw in zorgelijk daglicht.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven