Berichten over Onderzoek: nieuws

  1. Mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson

    Een aspect waaraan de laatste tijd gelukkig steeds meer aandacht aan wordt besteed, is de zorg voor de mond van mensen met de ziekte van Parkinson. Verminderde handvaardigheid bij het tandenpoetsen, verandering van eetpatroon of moeite met het bezoeken van een tandarts of mondhygiënist zijn voorbeelden van oorzaken die kunnen leiden tot achteruitgang van de gezondheid van de mond. Tot voor kort waren wel enkele kleinschalige onderzoeken naar de mondgezondheid van mensen met de ziekte van Parkinson verricht, maar een goed overzicht van het totaalbeeld was niet voorhanden.

    Toon volledig bericht

  2. ParkSpectief: Een kwalitatieve studie naar de beleving van de ziekte van Parkinson vanuit het perspectief van de mens met parkinson

    Door: Sonja Rutten

    De ziekte van Parkinson (ZvP) wordt over het algemeen vanuit het medisch model benaderd, waarmee het gesprek tussen de mens met parkinson en de (para)medische professional vaak beperkt wordt tot het bespreken van symptomen en behandeleffecten. Uit gesprekken met mensen met parkinson blijkt echter dat de subjectieve beleving van de ZvP een heel scala aan lichamelijke, emotionele, sociale en maatschappelijke factoren omvat, die niet geheel tot recht komen binnen dit medische model.

    Toon volledig bericht

  3. Welke hersengebieden produceren posturele tremor bij de ziekte van Parkinson?

    In 1817 publiceerde James Parkinson de eerste uitgebreide beschrijving van de ziekte van Parkinson in ‘’An Essay on the Shaking Palsy’’. Hoewel de ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door veel symptomen, heeft James Parkinson ervoor gekozen om het ‘shaken’ of trillen in de titel op te nemen. 

    Toon volledig bericht

  4. Verslag onderzoeksproject Chicago

    De afdelingen Neurologie en Neurochirurgie van Rush University Medical Center in Chicago gezien als een van de besten in de Verenigde Staten. Het Movement Disorders team (bewegingsstoornissen) van Rush is een van de grootste en meest ervaren in zijn soort, dat onder andere gespecialiseerd is in de ziekte van Parkinson. Binnen deze sectie heeft het Deep Brain Stimulation (DBS) team, met neuroloog Leo Verhagen Metman en neurochirurg Sepehr Sani, vele jaren ervaring met DBS operaties om symptomen gerelateerd aan de ziekte van Parkinson te behandelen. Sinds enkele jaren heeft het DBS team van het Amsterdam UMC een samenwerkingsverband opgebouwd met DBS team van Rush op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

    Toon volledig bericht

  5. De patiënt kiest: Wel of geen oplaadbare batterij voor diepe hersenstimulatie?

    Diepe hersenstimulatie wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Bij diepe hersenstimulatie werden tot voor kort alleen niet-oplaadbare batterijen gebruikt, welke elke 3 tot 5 jaar operatief vervangen moeten worden. Sinds 2008 zijn er echter ook oplaadbare batterijen op de markt, met de bijbehorende voor- en nadelen. 

    Toon volledig bericht

  6. Extrastriatale 123I-FP-CIT binding bij de ziekte van Parkinson, dementie met Lewy lichaampjes en aanverwante ziekten

    Auteur: Merijn Joling

    Ziekten als de ziekte van Parkinson (ZvP), dementie met Lewy lichaampjes (DLB), multisysteem atrofie (MSA) en progressieve supranucleaire paralyse (PSP) worden allen gekenmerkt door een aantal symptomen: langzaam bewegen (bradykinesie), stijfheid (rigiditeit), trillen van een of meerdere ledematen (tremor) en het soms moeilijk rechtop blijven staan (posturele instabiliteit). Deze symptomen worden samen ook wel motorsymptomen genoemd en een combinatie van bradykinesie met een of meer van de andere symptomen heet parkinsonisme. De ziekten met deze symptomen worden aangeduid als parkinsonismen.

    Toon volledig bericht

  7. De lange termijn N-STAPS resultaten: Welke hersenkern werkt beter?

    Auteurs: Vincent Odekerken en Rob de Bie

    Diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson wordt al jaren succesvol toegepast om klachten te verminderen. Door de Nederlandse diepe hersenstimulatie centra is gezamenlijk het N-STAPS onderzoek uitgevoerd. In het onderzoek zijn twee hersengebieden voor diepe hersenstimulatie met elkaar vergeleken. 

    Toon volledig bericht

  8. ParkinsonInzicht pauzeert

    Eerder heeft u kunnen lezen over ParkinsonInzicht; een kwaliteitsregistratie met als doel het verbeteren van zorg voor mensen met parkinson. Deze kwaliteitsregistratie is een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), ParkinsonNet en de Parkinson Vereniging. Onderdeel van ParkinsonInzicht is het tweemaal per jaar invullen van digitale vragenlijsten door zowel patiënten als mantelzorgers.

    Toon volledig bericht

  9. Parkinson Op Maat: een onderzoek naar persoonsgerichte zorg.

    Update 1-12-2020: Door het coronavirus heeft de Parkinson Op Maat-studie dit jaar helaas een aantal maanden stilgelegen. Hierdoor hebben de onderzoekers het oorspronkelijke onderzoeksplan moeten aanpassen. Lees hier de volledige update.

    Toon volledig bericht

  10. Onderzoek toenemende doses anti-alpha-synucleïne antilichaam bij parkinson

    Onderzoek naar de veiligheid en verdraagbaarheid van toenemende doses van een anti-alpha-synucleïne antilichaam in patiënten met de ziekte van Parkinson

    Toon volledig bericht

Terug naar boven