-
Magnetische hersenstimulatie helpt maar tijdelijk
Bij de atypische parkinsonismevariant MSA-C, die in de kleine hersenen ontstaat (het cerebellum) is met name sprake van zogenoemde ataxie. Daarbij lukt het niet om nauwkeurig de vingers, handen of voeten te positioneren, maar schieten deze voortdurend voorbij de gewenste positie. Naast dit opmerkelijke verschijnsel is bij MSA-C ook sprake van verstoring van autonome functies, zoals de blaasfunctie en temperatuurregeling, maar ook cognitieve achteruitgang, depressie, angststoornissen en parkinson-achtige symptomen. Voor MSA-C bestaat geen behandelmethode.
-
Hoeveel risico zijn mensen met parkinson(isme) bereid te nemen?
Recent zijn er verschillende studies gestart naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelmethodes tegen de ziekte van Parkinson (PD) en de atypische parkinsonisme variant MSA.
Een Duits onderzoeksteam wilde graag weten hoeveel risico patiënten uit beide groepen bereid waren te aanvaarden. De hypothese hierbij was dat mensen met MSA een hogere bereidheid tot het nemen van risico's zouden hebben. Die veronderstelling was gebaseerd op het feit dat die ziekte sneller verloopt, er geen behandelingen ter verlichting bestaan en op den duur terminaal is. Dit bleek echter veel genuanceerder te liggen; de risicobereidheid bij deze groep vertoonde zeer grote onderlinge verschillen, maar was alleen op enkele punten veel hoger dan die van de groep met PD.
-
Oratie Bart van de Warrenburg: Zorgvuldig voorwaarts! Op weg naar behandelingen bij zeldzame bewegingsstoornissen
Bart van de Warrenburg, hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Medische Wetenschappen met de leeropdracht Zeldzame en Erfelijke Bewegingsstoornissen spreekt op vrijdag 7 februari 2025 om 15.45 uur precies een inaugurele rede uit, getiteld: Zorgvuldig voorwaarts! Op weg naar behandelingen bij zeldzame bewegingsstoornissen.
-
Deelnemers gezocht! Wilt u helpen bij een onderzoek naar obstipatie bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme?
Dit is een vragenlijstonderzoek voor alle mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme, dus zowel met als zonder obstipatie!
U heeft de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Naast motorische problemen komt obstipatie vaak voor, dit betekent dat u moeite kunt hebben met het ontlasten tijdens de toiletgang. Er is nog niet veel bekend over de ernst van de klachten en het zoeken naar hulp hiervoor bij mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.
-
Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt? (vervolg)
Er bestaan momenteel nog geen geneesmiddelen, die de ziekte van Parkinson of sommige parkinsonismen kunnen afremmen of stoppen. Toch wordt er al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dergelijke middelen. Al eerder berichtten wij over onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen tegen parkinson. Het hier beschreven onderzoek is een vervolg op deze eerdere studies.
-
Bart van de Warrenburg benoemd tot hoogleraar Zeldzame en Erfelijke Bewegingsstoornissen
Neuroloog Bart van de Warrenburg is benoemd tot hoogleraar Zeldzame en Erfelijke Bewegingsstoornissen aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Hij brengt genetische oorzaken en ziektemechanismen van bewegingsstoornissen in kaart. Daarnaast zoekt hij naar nieuwe vormen van therapie en symptoombehandeling en verbetert zo de kwaliteit van leven van patiënten.
-
NPORadio1: De Nieuws BV over MSA
Anderhalf jaar geleden werd er bij Jeany Hengeveld Multi System Atrofie (MSA) gediagnostiseerd. Een slopende hersenaandoening die verwant is aan Parkinson, maar dan een stuk agressiever. Wat is MSA, en hoe is het om ermee te leven? Samen met hoogleraar neurologie aan het Radboudumc praat ze erover in De Nieuws BV.
-
Ontmoetingsdagen voor mensen met MSA, PSP, CBD/CBS, LBD en vasculair parkinsonisme voorzien in behoefte
Met dank aan een mooie bijdrage van Conclusion kon de Parkinson Vereniging in 2023 ontmoetingsbijeenkomsten organiseren voor mensen met een vorm van atypisch parkinsonisme en hun naasten.
-
GEZOCHT: deelnemers vragenlijststudie over speekselproblemen
Zou u willen bijdragen aan het verkrijgen van een beter inzicht in de speekselproblematiek bij de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Lees dan vooral verder! Mijn naam is Beau van Dijk en ik ben derdejaars masterstudent tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).
-
Gezocht: deelnemers met MSA of parkinson voor Heads-Up studie
Heads Up: Schuin slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten.
In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en parkinson kan verminderen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina