Deep Brain Stimulation: DBS neuroloog, verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundigen (14 mei 2019)

TitelVideoDBS .jpegzaterdag 18 mei 2019

Bij Deep Brain Stimulation (DBS, diepe breinstimulatie) worden tijdens een operatie twee elektroden in de hersenen geplaatst die elektrische signalen afgeven. Hierdoor kunnen sommige symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals tremor en stijfheid worden onderdrukt.

We begonnen met een video interview (link) over de DBS ervaringen van onze webmaster en Parkinson Café Teamlid Dolf De Loo en zijn vrouw Marcia. Daarin vertelden Dolf en Marcia over het voortraject, de operatie en de gunstige effecten van de ingreep. We zagen beelden van voor en na de ingreep, waarop te zien was dat de overbeweeglijkheid en tremor verdwenen is. Voor Dolf helpt deze behandeling uitstekend.

Vervolgens gaf neuroloog Rianne Esselink op een heel duidelijke en toegankelijke manier uitleg over hoe de ziekte van Parkinson kan werken en in welke gevallen voor DBS gekozen wordt en de mogelijke risico’s. 

Berna Rood (verpleegkundig specialist) vertelde na de pauze over de gang van zaken rondom de DBS behandeling. Parkinson patiënt Bert Janssen werd ter plaatse geïnterviewd over zijn ervaringen met DBS. Ook hij heeft er veel baat bij. Om de werking te demonstreren zette Berna met de afstandsbediening zijn DBS uit. Meteen trilden zijn armen en handen. Dat hield meteen op toen de DBS weer werd aangezet.

Vragen uit de volle zaal (ca. 50 personen) werden beantwoord en ervaringen gedeeld. Het was een waardevolle middag waarvan de verschillende onderdelen elkaar mooi aanvulden. Voor meer informatie over DBS zie de volgende links in volgorde video/ presentatie 1/presentatie 2/presentatie 3:

https://www.youtube.com/watch?v=psP9HHDD0cA&feature=youtu.be

 

https://www.parkinsonopmaat.nl/deelnemen/informatie-over-parkinson/parkinson-vraagbaak/dbs

 

https://www.parkinson-vereniging.nl/parkinson/behandelingen/geavanceerde-therapieen

 

https://deepbrainstimulation.mumc.nl/

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Zevenaar

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Liemerije
Hunneveldweg 12
6903 ZN Zevenaar
Tel: 088-0441999

Stuur een mail naar Parkinson Café Zevenaar

Terug naar boven