Paramedische behandelingen

Paramedische behandelingen

paramedisch

Wanneer u kiest voor een bij ParkinsonNet aangesloten zorgverlener, bent u in goede en gespecialiseerde handen. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van ruim 3.900 zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Op de website parkinsonzorgzoeker.nl vindt u gespecialiseerde zorgverleners in uw regio.

Ga naar de parkinsonzorgzoeker

De cijfers achter ParkinsonNet in 2022 vindt u op de pagina ParkinsonNet in cijfers

Fysiotherapie en oefentherapie

Door de ziekte van Parkinson worden bewegingen veelal kleiner, trager en minder vloeiend. De conditie kan minder worden. Blijven bewegen is belangrijk bij parkinson. 

Fysiotherapie of oefentherapie bij mensen met parkinson is erop gericht problemen bij het bewegen in het dagelijks leven te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van advies, informatie, (thuis uit te voeren) oefeningen en het trainen van zogeheten compensatoire strategieën. Dit zijn trucs die het bewegen beter mogelijk maken.

Ergotherapie

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen meer moeite ervaren bij dagelijkse activiteiten. Dit kan komen door moeilijker bewegen, veranderingen in het denken of vermoeidheid. 

Ergotherapie richt zich op het mogelijk houden en maken van activiteiten die belangrijk zijn voor de mensen met parkinson. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van: informatie, oefenen van handelingen, activiteiten op een andere manier leren uitvoeren, de omgeving aanpassen aan de mogelijkheden, advies geven over de planning van activiteiten in de dag of week of ondersteunen in de keuzes en aanvraag van hulpmiddelen. Daarnaast kan de ergotherapeut de naaste advies geven over wanneer, hoe en hoeveel hulp het beste geboden kan worden.

Logopedie

Het kan door de ziekte van Parkinson moeilijker zijn om gesprekken te voeren. Dat kan komen door verminderde verstaanbaarheid, minder snel op woorden kunnen komen of minder goed kunnen volgen van groepsgesprekken. 

De logopedist met parkinsonexpertise kan oefeningen met de persoon met parkinson doen om beter te spreken. Hierbij wordt gelet op een goede houding (hoe iemand staat of zit) en op een goed stemgeluid. De logopedist kan ook communicatieadviezen geven. Niet alleen aan iemand met parkinson, maar ook aan de naasten. Daarnaast kan logopedie helpen om slikklachten (zoals verslikken) en speekselverlies te verminderen.

Diëtetiek

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen vragen hebben over voeding in relatie tot parkinson en last krijgen van een ongewenste verandering in gewicht of veranderingen in de spijsvertering en stoelgang. 

De diëtetiek richt zich op het voorkomen, verminderen en/of compenseren van klachten en problemen die samenhangen met voeding. De diëtist met parkinsonexpertise geeft iemand met parkinson en naaste(n) informatie en een persoonlijk advies.

Lees meer over vergoeding van paramedische behandelingen

De Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning is landelijk beschikbaar. Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beiden met dezelfde behandeladviezen, maar passend gemaakt voor de doelgroep.

Ga naar de Paramedische Richtlijn Parkinson

Berichten over paramedische behandelingen

Video's over paramedische behandelingen

Ergotherapie

Slikken

Spreken

Wat kunt u zelf doen?

Terug naar boven