Archief

  1. Blog: De weg naar verbetering

    Zes jaar geleden, toen ik 40 jaar jong was, kwam ik met wat uitval verschijnselen bij de neuroloog. Hij kwam met de diagnose parkinson. Ik zei tegen de beste man, ik loop naar buiten en ik kom weer terug en u komt met een ander verhaal. Maar helaas! ik was op die dag alleen naar het ziekenhuis gegaan, dat was achteraf een slecht plan. Deze boodschap kwam wel even binnen.

    Toon volledig bericht

  2. Als u bent blootgesteld aan pesticiden, krijgt u gemiddeld eerder parkinson

    Exposure to pesticides and toxic metals were both associated with an earlier onset of PD, an effect that was greater with higher levels of exposure, both in terms of frequency and proximity | Gamache, 2019

    Toon volledig bericht

  3. Blootstelling aan pesticiden verhoogt de kans dat iemand parkinson krijgt

    It seems safe to conclude that occupational exposure to pesticides brings about at least 50% increased risk for contracting a neurodegenerative disease | Gunnarsson, 2019

    Toon volledig bericht

  4. Gewijzigde motie ingediend

    Op 10 december 2019 is er een gewijzigde motie ingediend van het lid Dik-Faber c.s. over een onderzoek naar een verhoogd risico op parkinson.

    Toon volledig bericht

  5. Glyfosaat

    Om te kijken wat er bekend is over de neurotoxiciteit van middelen die in Nederland in de handel zijn, heeft een werkgroep van de vereniging de wetenschappelijke literatuur voor glyfosaat en mancozeb bekeken. Volgens het CBS waren deze twee pesticiden namelijk de koplopers in Nederland in 2016. Mancozeb werd gebruikt op 168000 ha landbouwgrond en glyfosaat op 156000 ha. Een greep uit de studies die een relatie vonden tussen blootstelling aan glyfosaat en (neuro)toxiciteit leest u hier.

    Toon volledig bericht

  6. Samen: Een film van Kees Rijninks en Carmen Cobos

    Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in.

    Toon volledig bericht

  7. Blog: De ziekte van Parkinson als 'man-made disease'. Deel II: De voorbeschouwingen

    Deze blogpost is de tweede uit een serie blogposts over de relatie tussen de ziekte van Parkinson en de blootstelling aan pesticiden. Met deze blogposts wil ik opkomen voor de belangen van mensen die in de toekomst een neurodegeneratieve ziekte zoals Parkinson gaan krijgen omdat zij gevoelig zijn voor nadelige effecten van bepaalde pesticiden. In deel I vertel ik over mijn eigen blootstelling aan pesticiden en leid ik het onderwerp in. In deel II verken ik de neurotoxiciteit van de twee meest gebruikte pesticiden in Nederland en probeer ik zinvolle vervolgvragen te formuleren.

    Toon volledig bericht

  8. Yoppers Café Groene Hart

    In Zoetermeer, een ontmoetingsplek voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson en die nog vol in het leven staan. 

    Toon volledig bericht

  9. Transplantatie van darmbacteriën bij mensen met parkinson

    De FMT-studie naar de uitvoerbaarheid en veiligheid van transplantatie van microbioom in de darmen van mensen met de ziekte van Parkinson kan (mede) dankzij steun van de Parkinson Vereniging worden uitgevoerd. 

    Toon volledig bericht

  10. Parkinson en bestrijdingsmiddelen – wat doet de Parkinson Vereniging?

    Het programma ZEMBLA heeft, in de uitzending “Parkinson op het platteland” aangetoond dat er een mogelijk verband is tussen bestrijdingsmiddelen die in Nederland in de landbouw gebruikt worden, en het ontstaan van de ziekte van Parkinson. De Parkinson Vereniging is met dit onderwerp aan de slag gegaan.

    Toon volledig bericht

Terug naar boven