Berichten over Onderzoek: nieuws

  1. Nut en risico’s van geavanceerde therapieën: informatie voor patiënten

    Motorische klachten bij de ziekte van Parkinson kunnen vaak goed behandeld worden met medicijnen. In een later stadium van de ziekte werkt dit voor veel patiënten onvoldoende. De opties voor een volgende stap in de behandeling zijn de zogenaamde geavanceerde therapieën. 

    Toon volledig bericht

  2. Fase 1 onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson in volle gang

    Er zijn veel nieuwe middelen in ontwikkeling voor de ziekte van Parkinson, waarvan de veiligheid en werkzaamheid onderzocht worden of binnenkort onderzocht zullen worden in mensen. Het CHDR in Leiden is een stichting die dit soort onderzoeken doet. 

    Toon volledig bericht

  3. Er zijn zeven miljoen ziektes van Parkinson; parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

    Wereldwijd hebben ruim zeven miljoen mensen de ziekte van Parkinson, en het is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Er zijn zoveel verschillende vormen dat gepersonaliseerde behandelplannen nodig zijn. Dit schrijft neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc samen met internationale collega’s in een overzichtsartikel dat gepubliceerd is in The Lancet.

    Toon volledig bericht

  4. Resultaten van chirurgische behandeling met ultrageluid bij de ziekte van Parkinson

    In een recente uitzending van ParkinsonTV beschreef Saman Vinke, neurochirurg verbonden aan het Radboudumc te Nijmegen, een nieuwe techniek voor de behandeling van ernstige motorische parkinsonklachten. Daarbij worden geluidsgolven gebruikt om een kleine hoeveelheid hersenweefsel uit te schakelen, zodat ongewenste signalen worden onderdrukt, met als doel vermindering van de klachten. 

    Toon volledig bericht

  5. Intelligente hersenstimulatie, Martijn Beudel en Jonathan van Zijl, UMC Groningen

    Diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation; DBS) van een van de hersenkernen (de nucleus subthalamicus; STN) is een bewezen effectieve behandeling voor de gevorderde fase van de ziekte van Parkinson. Hoewel DBS tot vermindering van klachten zoals stijfheid, traagheid en trillen leidt is het per patiënt nog moeilijk te voorspellen in hoeverre dit bij hem of haar ook het geval zal zijn.

    Toon volledig bericht

  6. Stageverslag: stamcellen en parkinson

    Mijn naam is Bas Evers, ik ben 25 jaar oud en ik zit in de laatste fase van mijn masteropleiding Medical Biology (specialisatie Neurobiology) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na tijdens mijn eerste stage onderzoek naar parkinson gedaan te hebben, heb ik recent ook mijn afstudeeronderzoek over parkinson afgerond.

    Toon volledig bericht

  7. Eindverslag: COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)

    Veel mensen met de ziekte van Parkinson herkennen problemen in het denkvermogen. Sommigen hebben moeite met multitasken. Anderen merken dat ze trager zijn in het denken of dat ze slechter de aandacht erbij kunnen houden. Bij sommigen kunnen deze problemen al vroeg in de ziekte optreden en negatieve gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. 

    Toon volledig bericht

  8. Ontwikkeling van 2 experimentele parkinsonbehandelingen gestopt

    In de eerste week van februari ontving de parkinsongemeenschap twee teleurstellende berichten toen twee farmaceutische bedrijven, Biogen en Sanofi Genzyme, ieder afzonderlijk aankondigden dat zij de ontwikkeling van twee experimentele behandelingen voor de ziekte van Parkinson hadden stopgezet. In beide gevallen bleek in een klinische test met parkinsonpatiënten dat de behandeling niet leidde tot de gewenste vermindering van de symptomen.

    Toon volledig bericht

  9. Eerste klinische proef met medicijn CDNF (Cerebrale Dopamine Neurotrophic Factor) bij de ziekte van Parkinson

    Experts uit de farmaceutische sector presenteerden recent de resultaten van het project TreatER. Dit vierjarige project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU. Het project heeft 11 publieke en private partners uit vijf Europese landen verenigd om betere behandelwijzen voor de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

    Toon volledig bericht

  10. Transplantatie van darmbacteriën bij parkinson

    Er is groeiend bewijs dat darmbacteriën (microbiota) een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de werkzaamheid van de parkinsonmedicatie. 

    Toon volledig bericht

Terug naar boven