Parkinson en Voeding

Parkinson café woensdag 14 februari 2024.

Dit Parkinson café stond geheel in het teken van voeding en werd verzorgd door drie diëtisten. Bij de koffie werden we al getrakteerd op volkorenbrood met banaan en dadels en een heerlijke volkoren- haverkoek met noten.

Jeanette Ratelink – Zemmelink (Sensire)  verzorgde de inleidende presentatie, waarbij ze ook meldde dat er twee vervolgpresentaties door Moniek Voon – Janssen (Azora) en Helmi van den Bosse (Sensire) respectievelijk over “smaakverandering” en “obstipatie” gegeven zouden worden. Hiervoor werd de groep bezoekers in tweeën gedeeld moest worden, waarbij halverwege van prestatie gewisseld zou worden, zodat iedereen toch hetzelfde programma zouden volgen.

Mijn groep begon bij Moniek met het onderwerp smaakverandering en smaaksturing. Het is algemeen bekend dat reuk – en smaakverlies één van de vervelende bijverschijnselen van Parkinson is. Hoe dat eigenlijk werkt werd duidelijk gemaakt in de presentatie en ze liet ons dat ook ervaren met een paar smaakproefjes. Bij smaaksturing werd uitgelegd hoe en waarmee, in de bereiding van gerechten, de smaakbeleving met sterk ruikende kruiden verbeterd kan worden.

In de presentatie van Helmi werd ons duidelijk gemaakt wat obstipatie is, wat de gevolgen zijn, waardoor het ontstaat en welke adviezen de diëtisten geven om het te voorkomen. Over deze belangrijke adviezen is een uitgebreide folder beschikbaar die op de website te vinden is. Nadat Erika de dames bedankte voor de interessante en goed verzorgde presentaties, schonk zij nog even aandacht aan de volgende Cafés en het komende tienjarige jubileum, hierover zult via de website op de hoogte gehouden worden. Al met al een memorabel Parkinson café.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Obstipatie bij Parkinson 14-2-2024.pdf8,3 MBapplication/pdfdownload
Parkinson en voeding 14-2-2024.pdf6,5 MBapplication/pdfdownload
Smaakverandering bij de ziekte van Parkinson en parkinsonisme 1.pdf7,4 MBapplication/pdfdownload

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Doetinchem

Logo Parkinson_CAFE_300

Verpleeg- en revalidatiecentrum Azora, locatie Antonia
Industrieweg 115
7061 AP Terborg 

Terug naar boven