-
Hersenoperatie bij ziekte van Parkinson hoeft niet in wakkere toestand
Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst.
-
Diagnose op basis van een bloedtest?
Het is nog steeds een uitdaging om een juiste diagnose te stellen bij mensen die voor het eerst parkinson-achtige klachten hebben. Dit komt omdat het lastig is om de ziekte van Parkinson te onderscheiden van andere ziektes met vergelijkbare klachten.
-
Deelnemers gezocht: stress bij parkinson - mogelijke effecten van een leefstijlinterventie
Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen zonder medicijnen.
-
Beter lopen door danslessen – het effect van muziek en dans op de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel, waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De symptomen die op de voorgrond treden variëren van patiënt tot patiënt, waarbij stoornissen in het bewegingsapparaat het meest voorkomen. Het is nog steeds een uitdaging om bij mensen met parkinson de meest effectieve behandeling te vinden.
-
Diagnose van de ziekte van Parkinson met iPhone
De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte in het centraal zenuwstelsel waarbij zenuwcellen langzaam afsterven (“degenereren”). Er bestaan geen meetbare indicatoren voor de ziekte van Parkinson; de diagnose wordt gesteld door een neuroloog op basis van de klinische verschijnselen bij onderzoek in de spreekkamer.
-
Uitnodiging focusgroep voor mantelzorgers over slikproblemen in de langdurige zorg
Update 28 februari 2023: Het is niet meer mogelijk om deel te nemen aan deze focusgroep
Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) is bezig met de ontwikkeling van een richtlijn die zorgverleners, cliënten en naasten kan ondersteunen bij slikproblemen in de langdurige zorg.
-
Marcel Verbeek benoemd tot hoogleraar Translationeel onderzoek Neurodegeneratieve aandoeningen
Marcel Verbeek is benoemd tot hoogleraar Translationeel onderzoek Neurodegeneratieve aandoeningen aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit.
-
Deze drie onderzoeken krijgen geld van ParkinsonNL
Afgelopen zomer konden onderzoekers voor het eerst bij ParkinsonNL subsidie aanvragen voor hun onderzoek. Er zijn maar liefst 22 aanvragen ingediend.
-
Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek: Cue X, thuis werken aan het verbeteren van loop- en balansvaardigheden
In dit onderzoek bekijken we de haalbaarheid en het effect van Cue X. Cue X is een nieuw bewegingsprogramma voor augmented-reality brillen.
-
Het effect van inhaleerbare levodopa op het herstel van off-periodes
Toedienen van levodopa via de longen zou een oplossing kunnen zijn tijdens een off-periode, omdat iemand die off is zich na toediening via de longen zich mogelijk sneller beter gaat voelen. Daarom heeft de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) samen met het Martini Ziekenhuis aan de ontwikkeling van een droog poeder inhalator met levodopa gewerkt.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 21
- 22
- 23
- ...
- 54
- Volgende pagina