-
Deelnemers gezocht voor FOG@Home-studie (Freezing Of Gait)
Voor het onderzoek met de naam 'FOG@Home studie' worden deelnemers gezocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit, het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag (Nijmegen), en de Universiteit Twente (Enschede), in samenwerking met Orikami (Nijmegen).
-
Bent u mantelzorger voor iemand met parkinson(isme), of kent u een mantelzorger?
Update februari 2023: aanmelden is niet meer mogelijk
Mantelzorg gaat over de zorg of ondersteuning die mensen vrijwillig bieden aan een familielid, vriend(in) of andere bekende die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke of psychische gezondheidsproblemen of ouderdomsklachten. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd. Het Amsterdam UMC nodigt mantelzorgers uit voor wetenschappelijk onderzoek.
-
Urineweginfectie bij de ziekte van Parkinson
Volgens een recent overzichtsartikel is urineweginfectie een veelvoorkomende oorzaak van acute neurologische achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson en een belangrijke oorzaak van delirium, functionele achteruitgang, vallen en ziekenhuisopname. Het artikel zet alles wat hierover bekend is op een rijtje: het optreden van de aandoening, de gevolgen, en maatregelen om urineweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.
-
Visuele klachten van mensen met de ziekte van Parkinson
Wetenschappelijk onderzoek richt zich in de laatste jaren steeds meer op de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) kunnen hebben met het zien. In de klinische praktijk worden deze visuele problemen echter nog niet altijd herkend.
-
Is twee geneesmiddelen beter dan één?
Levodopa (L) is de meest frequente behandeling voor de ziekte van Parkinson, maar kan leiden tot zware bijwerkingen, zoals sterke 'ON-OFF'-schommelingen en overbeweeglijkheid. Een alternatief voor L is pramipexol (P), een dopaminereceptoragonist (een chemische stof die werkt door aan de receptor voor dopamine te binden).
-
Regelmatig bewegen en de ziekte van Parkinson
Een recente studie gepubliceerd in Neurology® van 12 januari 2022 suggereert dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.
-
Genetische en klinisch farmacologische onderzoeken naar GBA1-geassocieerde ziekte van Parkinson
Woensdag 30 maart 2022 verdedigde Jonas den Heijer zijn proefschrift Genetic and clinical pharmacology studies in GBA1-associated Parkinson's Disease aan de Universiteit Leiden. De Nederlandse samenvatting van zijn proefschrift leest u hier.
-
Herhaalde oproep: Nieuwe studies bij 'de novo' parkinson
Het succes van de Parkinson Op Maat-studie heeft ervoor gezorgd dat wij als Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen verschillende nieuwe onderzoeken hebben binnengehaald. Voor al deze studies ligt de focus op het werven van zogenaamde “de novo” deelnemers: mensen met parkinson die nog onbehandeld zijn met dopaminerge medicatie. Helpt u mee?
-
Squalamine vermindert darmproblemen bij de ziekte van Parkinson
Recent klinisch onderzoek heeft laten zien dat de stof squalamine effectief is bij de behandeling van verstopping, een veel voorkomend verschijnsel bij de ziekte van parkinson. Het onderzoek baseerde zich op fundamentele kennis van de biologische werking van die stof.
-
Proefschrift Tim van Balkom: The profiles and practice of cognitive function in Parkinson’s disease
De ziekte van Parkinson is een neurologische bewegingsstoornis die bij ongeveer 1-3% van de mensen ouder dan 60 jaar vóórkomt. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen al vroeg tijdens het beloop van de ziekte problemen in het denkvermogen gaan merken. Behandeling met medicijnen is vooralsnog onvoldoende effectief in het verminderen van deze problemen.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 27
- 28
- 29
- ...
- 54
- Volgende pagina