-
Biomarkers in de differentiaal diagnostiek van dementie
Reesink richt zich in haar proefschrift op merkstoffen van dementie, een zeer veel voorkomende hersenziekte in de samenleving. Een betrouwbare biomarker kan het ziekteproces in een vroeg stadium aantonen en onderscheiden van andere hersenziekten. Haar proefschrift richt zich op biomarkers voor verschillende vormen van dementie; merkstoffen in de hersenvloeistof en in de moleculaire beeldvorming van de hersenen.
-
Hersenfunctie kenmerken bij visuele hallucinaties
Hallucinaties, oftewel iets waarnemen (zien, horen, ruiken, voelen, of proeven) dat er niet is, komen voor bij een scala aan neurologische (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en dementie) en psychiatrische (bijvoorbeeld schizofrenie) ziektebeelden, maar ook bij mensen met hardhorendheid en slechtziendheid. Voor veel mensen vormen hallucinaties een ernstige aanslag op de kwaliteit van hun leven. Hallucinaties worden verschillend behandeld, afhankelijk van de onderliggende diagnose, zonder dat daar goede inhoudelijke argumenten voor bestaan.
-
Thuis sporten heeft positief effect voor mensen met parkinson
In een grote dubbelblinde studie laten Radboudumc onderzoekers zien dat patiënten in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson in hun eigen huis trouw maandenlang kunnen sporten. Het regelmatige sporten had voor de patiënten een positief effect op hun motoriek, met een verbetering die overeenkwam met het effect van gangbare Parkinson medicatie. Het artikel verscheen 11 september in Lancet Neurology.
-
Video: neuroloog Bas Bloem over muizenstudie naar parkinson en de darmen
Neuroloog Bas Bloem vertelt over een muizenstudie naar parkinson en de relatie met de darmen.
-
De darmen en de ziekte van Parkinson - tussen hoop en hype?
In de voorbije 20 jaar is het duidelijk geworden dat de ziekte van Parkinson (zvP) gekoppeld is aan een groot aantal maag-darm symptomen zoals bijvoorbeeld ernstige obstipatie. Aandacht voor deze symptomen is van belang omdat er toenemend bewijs is dat deze symptomen tenminste voor een deel van de patiënten, een voorbode zijn van verstoringen van de motorriek enkele jaren voordat de diagnose van de zvP gesteld wordt. Daarbij leveren deze symptomen een belangrijk inzicht in de oorsprong en het ontstaan van de ziekte.
-
Nieuwe kijk op het ontstaan van de ziekte van Parkinson
Er is een nieuwe theorie ontwikkeld over de vorming van neuronale lichaampjes in de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder dr. Wilma D.J. van de Berg van Amsterdam UMC, komt tot deze nieuwe inzichten. “Met de allernieuwste microscopische technieken zagen we samenklontering van membranen van mitochondria en andere organellen in Lewy lichaampjes, in plaats van de verwachte eiwitafzettingen. Dit geeft een nieuwe kijk op het ontstaan van de ziekte van Parkinson.” De studie is vandaag gepubliceerd in “Nature Neuroscience” (Bron: Amsterdam UMC)
-
Behandeling hepatitis C verlaagt risico op ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson komt minder vaak voor bij patiënten met hepatitis C (HCV) die behandeld zijn met antivirale middelen dan bij onbehandelde patiënten. Dit blijkt uit een retrospectieve cohortstudie door Wey-Yil Lin e.a., gepubliceerd in JAMA Neurology. Eerdere studies suggereerden ook al een verband tussen HCV en de ziekte van Parkinson.
-
TRACK-PD: Onderzoek naar een vroegere diagnose van de ziekte van Parkinson en het voorspellen van symptomen met behulp van een ultra hoge veldsterkte MRI
De ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende neurologische ziekte. Op dit moment is er nog geen goede test beschikbaar om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Ook weten we nog niet waarom er zo veel verschil zit in klachten tussen verschillende mensen met de ziekte van Parkinson. Met deze studie gaan we proberen om deze vragen te beantwoorden.
-
'Blijven werken met Parkinson', de impact van een nieuwe groepsinterventie bij mensen met parkinson
Veel werkzame mensen met de ziekte van Parkinson ervaren veranderingen in hun werkvermogen of werkplezier. Er is grote behoefte aan interventies die hen kunnen ondersteunen in participatie in werk. Het is echter onbekend wat effectieve interventies zijn om deze ondersteuning te bieden.
-
A comprehensive approach to assess walking ability and fall risk using the Interactive Walkway
Neurologische aandoeningen kunnen een negatief effect hebben op verschillende aspecten van loopvaardigheid die nodig zijn om veilig en zelfstandig te kunnen lopen. Dit vraagt om uiteenlopende revalidatiestrategieën. Een uitgebreide en volledige beoordeling van de belangrijkste aspecten van loopvaardigheid zou kunnen helpen om deze strategieën beter af te stemmen op de individuele behoeften van de patiënt.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 43
- 44
- 45
- ...
- 54
- Volgende pagina