Adviezen bij gewichtsverlies

Adviezen bij gewichtsverlies

12 maart 2024

Veranderingen in het lichaamsgewicht worden veroorzaakt door veranderingen in de energiebalans. De energiebalans wordt bepaald door de energie-inname (dat wat u eet) en door het energieverbruik (de dagelijkse beweging).

Oorzaak van gewichtsverlies

Gewichtsverlies wordt veroorzaakt door te weinig energie-inname of door een verhoogd energieverbruik. Om het gewichtsverlies te voorkomen of te beperken is het goed om ervoor te zorgen dat de voeding meer energie bevat. Dit kunt u bereiken door:
  • Regelmatig te eten. Naast de drie hoofdmaaltijden ook drie tussendoortjes te gebruiken.
  • Als tussendoortje zowel zoete als hartige versnaperingen te gebruiken. Voorbeelden van zoete versnaperingen zijn een koekje, een chocolaatje, een plak ontbijtkoek, maar ook fruit of een glas vruchtensap. Voorbeelden van hartige versnaperingen zijn blokjes kaas, pinda’s, chips, toastjes met beleg.
  • Volle producten te gebruiken als volle melk, volle yoghurt, volle kwark, volvette kaas, magere en vettere vleeswaren en vleessoorten afwisselen.
  • Het nagerecht een half uur na de warme maaltijd gebruiken.
  • Geen soep vlak voor de maaltijd te gebruiken. Soep vermindert de eetlust en bevat weinig energie.
  • Gevarieerd te eten, verandering van spijs doet eten. Vervang vlees door bijvoorbeeld kip, vis, ei of vegetarische vleesvervangers. Aardappelen kunt u vervangen door frites, rijst, macaroni of spaghetti. Brood kunt u afwisselen met krentenbrood, suikerbrood of pap.

Labels:

Terug naar boven