Verslag Parkinson Café Eindhoven Bijeenkomst november 2018

Con Holzscherer heet de deelnemers aan het Parkinson Café en de sprekers van vandaag welkom.

Hij vertelt tevens dat de mededeling die bij de vorige bijeenkomst gedaan is, als zou het Parkinson café Helmond zijn opgedoekt, niet juist is. Wat wel gebeurd is, is dat het Parkinson café Helmond zich los heeft gemaakt van de Parkinson vereniging.

Vandaag wordt een PowerPoint presentatie gegeven door Nynke Troelstra, ziekenhuisapotheker van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Na de pauze zullen twee fysiotherapeuten uitleg geven over het belang van bewegen bij de ziekte van Parkinson.

Nynke Troelstra geeft informatie over medicatie in relatie tot de ziekte van Parkinson. Wat gebeurt er met een pil als die ingenomen wordt. Ze geeft uitleg over de absorptie van het medicijn n.l. hoe die pil via de bloedbaan naar de organen gaat, hoe het Parkinson medicijn naar de hersenen wordt getransporteerd en dat de dosering verschilt per patiënt. Ze gaat uitgebreid in op het doel van Levodopa en naar aanleiding van vragen van de toehoorders legt ze uit dat dit medicijn de ziekte weliswaar niet kan remmen maar dat het doel is een continue stimulatie te realiseren van dopamine naar de receptoren. Weliswaar wordt het effect van levodopa steeds minder goed naarmate de ziekte vordert en gaat de achteruitgang van neuronen door. Er komen veel vragen over de inname schema’s van de medicijnen alsmede over de bijwerkingen van het medicijn. Nynke benadrukt het vragen van advies aan de apotheek en aan de neuroloog  ter ondersteuning van de medicatie en regelmatig een nieuwe uitdraai te vragen van de voorgeschreven medicijnen.

Na de pauze geven de fysiotherapeuten Han Vissers en Toine Singendonk uitleg over het belang van bewegen bij de ziekte van Parkinson. Mogelijk bewerkstelligt dit wel een vermindering van de achteruitgang van de ziekte. Ze geven uitleg over en demonstreren de methode PWR!moves die ontwikkeld zijn door Dr. Becky Farley. Het doel van de oefeningen is zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op stijfheid, traagheid, coördinatie en automatisering.

 

« Terug

Logo Parkinson_CAFE_300

Ds. Th. Fliednerstraat 5
5631 BM Eindhoven

Mail: info@parkinsoncafeeindhoven.nl

Terug naar boven