Verslag Parkinson Café Eindhoven Bijeenkomst april 2019

Verslag van het Parkinson Café in Vitalis Peppelrode

Eindhoven 11 april 2019

Con Holzscherer heet de gasten welkom en introduceert de sprekers van vandaag.  Verder nodigt Con de aanwezigen uit om hun email adres door te geven om uitnodigingen voor de bijeenkomsten van het Parkinson Café Eindhoven te krijgen. Ook kondigt hij de studenten aan van de Fontys opleiding die uitleg komen geven over een onderzoek dat zij gaan doen

Joost Bruning zal vandaag uitleg geven over het belang van fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson. Joost Bruning is als fysiotherapeut verbonden aan het Parkinson Netwerk Nederland en heeft zijn praktijk in de Eindhovense wijk Bliksembosch.

Allereerst inventariseert hij wie van de aanwezige Parkinsonpatiënten al fysiotherapie hebben en wie niet. Het blijkt dat een overgrote meerderheid therapie volgt. Sinds 2004 is het Parkinson Netwerk actief en werkt nu met 2000 therapeuten in Nederland. Gewoonlijk gaat de patiënt via de huisarts naar de neuroloog. Die laat een MRI maken om andere diagnoses uit te sluiten en geeft medicatie. Vervolgens komt de patiënt bij de fysiotherapeut terecht. Die neemt een anamnese af, doet onderzoek en stelt een behandelplan op. De medicijnen worden gecheckt, zijn er on en off periodes, zijn er bijwerkingen. Wat zijn de problemen op dit moment, zijn er andere problemen en hoe gaat het in het dagelijks leven. Het overleg over de behandeling bestaat uit het stellen van het doel voor de betreffende patiënt het geven van tips en het begeleiden. Verder worden er oefeningen gedaan omdat de automatismen een probleem zijn bij de ziekte van Parkinson. Er worden prikkels aangereikt om bewegingen te vergemakkelijken, er worden balans- conditie- en krachttrainingen gedaan. Er wordt gelet op veranderingen in het ziektebeeld na fysiotherapie. De fysiotherapeut is de schakel in het hele behandelteam.

Joost geeft verder nog antwoord op vragen van de aanwezigen.

Na de pauze wordt het woord gegeven aan een van de zes aanwezige Fontys studenten die uitlegt dat zij een project willen starten om door middel van ICT aan te sluiten bij problemen van patiënten. Het concept is een mobiele applicatie te maken die zich richt op mentale aspecten. Denk b.v aan medicatie innemen en oefeningen doen. Zij vragen wie er van de aanwezigen zou willen helpen met het duidelijk krijgen van de behoeften. Er volgen levendige een op een gesprekken.

« Terug

Logo Parkinson_CAFE_300

Ds. Th. Fliednerstraat 5
5631 BM Eindhoven

Mail: info@parkinsoncafeeindhoven.nl

Terug naar boven